Avinor dagstenger to lufthavner

Avinor har bestemt seg for å stenge Røros lufthavn flere timer hver dag for å spare penger. Det samme skal også være planlagt ved Fagernes lufthavn.

Widerøe Dash 8-103 GARDERMOEN

Fra 22. juni vil Røros lufthavn være stengt i tiden mellom ettermiddagsflyet og kveldsflyet.

Foto: Lien, Kyrre, Kyrre Lien / SCANPIX / SCANPIX

Ifølge Adresseavisen blir Røros lufthavn stengt mellom ettermiddags- og kveldsflyet fremover.

– I praksis betyr det stengt lufthavn fra kl. 14.43 til 19.30 mandag til torsdag, og fra samme tid til litt tidligere åpning fredag, sier lufthavnsjef Stig Moen til avisen.

Endringen gjelder allerede fra 22. juni.

Ordfører: – Avinor snakket ikke med oss på forhånd

Røros

Røros står på Unescos liste over verdensarvsteder, og er et populært mål for turister i Norge.

Foto: Lars Erik Skjærseth / NRK
Hans Vintervold, ordfører (Ap) Røros

Røros-ordfører Hans Vintervold ønsker å kjempe for flyplassen i kommunen sin, og sier til NRK at han vil be om et møte med Avinor etter at han fikk beskjed om stengningen gjennom media.

Foto: Kjartan Owesen

Moen opplyser til Adresseavisen at Fagernes lufthavn i Oppland får en lignende ordning.

Stengningene er et ledd i en større omstilling som samlet skal gi Avinor 600 millioner kroner i reduserte årlige driftskostnader fra og med 2018.

– Dette var en dårlig nyhet for oss. Stengninga fører til et generelt dårligere tilbud, og er med på å bygge ned flyplassen, sier Røros-ordfører Hans Vintervold til NRK.

Ifølge Avinor vil flyplassen i hans kommune ha en trafikk på rundt 21.000 passasjerer i år. At lufthavnen skulle få redusert åpningstid, fikk ordføreren ingen advarsel om på forhånd.

– Jeg liker fryktelig dårlig at jeg fikk høre dette gjennom media, og det er sørgelig at vi ikke har hatt en prosess rundt dette.

Frykter svekkelse av Røros som reiselivsdestinasjon

Røros står på Unescos liste over verdensarvsteder, og er et populært turistmål i Norge.

Stengningen kommer ikke til å påvirke den faste rutetrafikken som allerede går inn og ut fra Røros, men endringene fører til at all annen flytrafikk til og fra kommunen nå må ta hensyn til den begrensede åpningstiden.

– Det er ikke dramatisk, men for bruken av flyplassen og for å bygge opp reiselivsdestinasjonen blir mulighetsrommet nå mye mindre. Det skjer ganske ofte at det kommer privatfly som ønsker å fly til Røros, og det vil da ikke være mulig lenger i dette tidsrommet. Det verste for oss er at det begrenser muligheten til å ta imot charterfly. Vi må nå vurdere nøye når de kan lande hvis vi skal få til en slik rute, sier Vintervold til NRK.

Nå varsler ordføreren at han skal ta kontakt med Avinor.

– Jeg synes dette er noe vi må snakke om, og det skulle bare mangle. Så jeg kommer til å be om et møte med Avinor.