NRK Meny
Normal

Avgjør Frostas skjebne på tirsdag

Folket sa i mai nei til sammenslåing med knappest mulig margin. Også hos politikerne er det svært delte meninger om hvorvidt Frosta skal slås sammen med Stjørdal.

Intensjonsavtale Frosta og Stjørdal

Det er delte meninger både blant folket og politikerne. Tirsdag blir det avgjort om Frosta slår seg sammen med Stjørdal.

Foto: Frode Eitrem

– Jeg håper at politkerne lytter til folket. Vi kan ikke ta den posisjonen at vi hever oss over folket, sier ordfører for Senterpartiet, Trine Haug.

Totalt var det kun 80 flere frostinger som stemte nei enn som stemte ja til sammenslåing. Det mener noen er en alt for liten margin til at det kan få for stor betydning.

– Som kommunerepresentant kan vi ikke fraskrive oss vårt politiske ansvar i de beslutningene som skal tas. Vi kommer til å stemme for sammenslåing, selv om 80 flere mennesker stemte nei, sier gruppeleder for Venstre, Stig Morten Skjæran.

Rådmannen anbefaler sammenslåing

Rådmann Arne Ketil Auran mener det ikke er gitt at de skal følge rådet fra folkeavstemminga, siden marginen var såpass liten. Med regjeringens nye forslag til inntektsfordeling vil Frosta, som såkalt «frivillig liten», få en inntektsnedgang på 3,9 millioner kroner i året. Derfor anbefaler Auran en sammenslåing.

– Jeg syns det er en veldig udemokratisk måte å gjøre det på, sier Haug.

Hun syns det er dumt at regjeringen presser de små kommunene til å slå seg sammen med de større.

– Vi ser gang på gang at små kommuner klarer å levere gode tjenester til innbyggerne sine. Jeg syns det er dumt at regjeringen bruker økonomi som skremselspropaganda for å tvinge kommuner til å slå seg sammen. Vi hadde klart oss fint på egenhånd med noen justeringer, sier Haug.

Blir en thriller

Jeg tror det blir veldig jevnt. Et par stemmer kan bikke det begge veier, sier Skjæran.

I formannskapet var det fire som stemte imot, og tre som stemte for. De som stemte for var Venstre, Høyre og et delt Arbeiderparti.

Skjæran håper at politikerne tenker på framtida når spørsmålet skal avgjøres i kommunestyret på tirsdag.

Stig Morten Skjæran

Gruppeleder for Venstre, Stig Morten Skjæran, håper at politikerne stemmer for sammenslåing.

Foto: privat

– Vi må rigge best mulig for framtida. Vi ønsker at «frostingan» skal få like gode tjenester om fem, ti og tjue år. Det kan bli vanskelig dersom vi fortsatt står alene.

Haug er optimist, men tror det blir svært jevnt.

– Det er knappest mulig margin mot sammenslåing nå. Jeg bare håper at det holder seg sånn til tirsdag, sier Haug.