100 mil taximaraton til Falun

VM-interesse kan dyrkes på mange vis, men å kjøre taxi tur-retur Støren-Falun på ett døgn er noe spesielt.

Innehaver av Støren taxisentral Lars Jonli

KJØRER LANGT: På ett døgn skal Lars Jonli og 33 andre kjøre 100 mil for å oppleve VM-stemninga i Falun.

Foto: Privat

– Vi tilbyr en snartur til Falun for dem som gjerne vil oppleve VM-stemningen der. Det blir et avbrekk fra godstolen, sier Lars Jonli, daglig leder av Trøndertaxi Støren i Gauldal til NRK.

Det er Jonli selv som står for det spontane arrangementet. VM-interessen i kommunen i Sør-Trøndelag er stor, men Jonli påpeker at dyre pakketilbud og overnatting ikke passer alle. Enkelte har heller ikke mulighet til å kjøre til Falun på egen hånd.

– I tillegg er det flere som ønsker å være en del av en gruppe, men ikke over flere dager, sier Jonli.

100 mil på ett døgn

Avgang fra Støren skjer klokka 02.00 natt til torsdag. Derfra er det drøye 50 mil til Falun, hvor reisefølget skal synliggjøre seg med egne heia-vester under kombinertkonkurransen, kvinnenes langrennsstafett og hopp i stor bakke.

Deretter blir det umiddelbar hjemreise, men Jonli er ikke bekymret for at langturen skal bli for slitsom.

Innehaver av Støren taxisentral Lars Jonli

SER BEHOVET: - Ikke alle har mulighet til å kjøre til Falun på egen hånd, sier initiativtaker Lars Jonli.

Foto: Privat

– Det er ikke unormalt for oss som kjører taxi til vanlig å få en langtur på kort varsel. Vi har nye busser og dyktige sjåfører, så dette kommer til å gå fint, forsikrer han.

Bredt engasjement

Det var etter å ha sett VM på kontoret, at Jonli kastet seg rundt og satte en annonse i lokalavisa, samt oppfordret til turdeltagelse via firmaets Facebook-side. I etterkant har responsen oversteget all forventning.

– Det foregår generelt lite her i kommunen, og det er tydelig at det er et marked for «dit og hjem igjen»-turer som dette, sier Jonli.

Han opplyser at 34 personer, fordelt på to taxibusser, er påmeldt for å heie fram de lokale idrettsheltene Marit Bjørgen og Jørgen Graabak. Deltagernes aldersspenn strekker seg fra 18 til 80, og Jonli opplyser at hele Sør-Trøndelag representert.

– Vi skal ha med oss folk helt fra Melhus til Berkåk. Nå er det kun fem plasser igjen, og det er mulig å melde seg på helt fram til avreise, sier han.

Jonli utelukker heller ikke muligheten for lignende arrangementer i framtida.

– Jeg har noen tanker og mulige samarbeidspartnere, men det er en tidkrevende prosess. Vi får se, sier han.