NRK Meny
Normal

Insekthotellet er klart for innsjekking

Søndag åpnet Ringve botaniske hage i Trondheim sitt eget insekthotell. – Vi regner med at noen flytter inn allerede i dag, sier insektforsker Frode Ødegaard.

Ringve Botaniske Hage åpner spesialhotell for humler og insekter

Det har blitt vanskeligere for bier og veps å finne et sted å bo. Da kan det være greit å finne et spesialbygget hotell.

Insekthotellet ble innviet på Åpen dag i Trondheims botaniske hage, og skal bidra til å få opp bestanden av bier og veps. Mange arter som lever i tettbygde strøk er i tilbakegang grunnet utbygging, bruk av sprøytemidler og klimaendringer.

– Bygningen er spesialkonstruert for å ta vare på insekter som lever i døde trær og annet materiale som det nå har blitt mindre av i naturen, sier seniorforsker ved Norsk institutt for naturforskning (NINA), Frode Ødegaard.

Frode Ødegaard
Foto: Agne Ødegaard

Nesten 80 prosent av planteartene i Europa - og alt vi spiser av frukt og bær - pollineres av insekter.

LES: Frykter det blir slutt på norsk honning

– Et lite kunstverk

Han tror hullene i insekthotellet raskt vil bli inntatt av ulike arter solelskende veps og bier.

– Nå har vi en av de første finværsdagene i Trøndelag, og da er ikke biene sene med å komme seg ut.

Botaniker Vibekke Vange sier Ringve botaniske hage nå har fått en ny attraksjon.

– Det ble snekret sammen i vinter, som et flott kunstverk, og er fylt med naturmaterialer fra hagen og litt keramikk. Dette gir ulike typer nisjer som insektene kan bo i.

Insekthotell

Det er benyttet mange ulike materialer i insekthotellet.

Foto: Frank Almås / NRK

Insekthotell

Ulike arter krever ulik størrelse på hotellrommet.

Foto: Frank Almås / NRK

– Uten pollinerende insekter hadde vi ikke hatt frø vi kunne produsert planter fra. Med insekthotellet kan vi nå også tilby dem et sted å bo, i tillegg til mat å spise, sier hun.

LES: Tror det blir lite veps og bier i sommer

Kan huse flere tusen insekter

Frode Ødegaard fra NINA sier hotellet har ulike materialer og hullstørrelser for å sikre et størst mulig mangfold av bier, humler og veps.

– I dette hotellet kan det bo flere tusen insekter, avhengig av hvor mange hull vi lager. En bie kan faktisk fylle opp flere hull, og et hull kan gi ti-femten bier som klekker til neste år, sier han.

Bienes aktivitetsperiode er spesialtilpasset etter når plantene blomstrer. Derfor er noen bier aktive bare om våren, noen midt på sommeren og andre utover høsten.

– Hver enkelt bie lever bare i noen uker som voksen, og larvene må gjennom hele høsten og vinteren leve av nistepakken de har fått av mora si.

LES: – Plantevernmidler står bak biedød

Ringve botaniske hage

Nå kan Ringve botaniske hage tilby biene både mat og husly.

Foto: Frank Almås / NRK