Hopp til innhold

Behov for milliardinvesteringer i landbruket

Det er et stort behov for nye fjøs i landbruket. Bare i Nord-Trøndelag må det investeres for fem milliarder kroner for å øke matproduksjonen.

Det er stort behov for å investere i driftsbygninger i landbruket i Nord-Trøndelag.

Tore Strugstad

Gårdbruker Tore Strugstad.

Foto: Eivind Aabakken / NRK
Anstein Lyngstad

Aassisterende landbruksdirektør Anstein Lyngstad.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

– Investering i ny driftsbygning er en ting, å bygge seg opp i volum er en annen. Totalt er det formidable summer og derfor er det vanskelig, jeg holder igjen litt, sier gårdbruker Tore Strugstad.

Han driver gård i Ogndalen i Steinkjer. Sønnen Petter på 18 tar landbruksutdannelse, og snart må de to avgjøre om de skal fortsette i næringa.

Da trengs nytt fjøs og store investeringer.

– Jeg håper det blir bygd ut, men det er klart at det kommer til å bli veldig dyrt, sier Petter Strugstad.

Halvparten må fornyes

Fredag ble det lagt fram en rapport som viser at det er nødvendig å investere nærmere fem milliarder kroner i landbruket, bare i Nord-Trøndelag. Dette må til for å nå målet om økt matproduksjon med 1,5 prosent årlig fram til 2025.

– Det betyr at ca. halvparten av alle melkefjøs må fornyes, 70 prosent av ammekufjøsene og rundt halvparten av de andre fjøsene innenfor de store produksjonene må fornyes innen den perioden, sier Anstein Lyngstad, assisterende landbruksdirektør hos Fylkesmannen i Nord-Trøndelag.

Rapporten viser at investeringene i Nord-Trøndelag må dobles sammenlignet med i dag.

– Hvis vi hadde fått økt på med investeringsvirkemidler, altså BU-tilskudd gjennom Innovasjon Norge, så hadde det hatt en veldig stor utløsende effekt, sier Anstein Lyngstad.

Usikker på rammebetingelsene

– Det jeg synes er usikkert er de politiske rammebetingelsene som blir lagt og krav til volumøkning. Det koster enormt å bygge seg opp, sier Tore Strugstad.

Han og sønnen vet ennå ikke om de kommer til å investere det som må til for å fortsette og produsere melk og kjøtt.

– Jeg håper at det begynner før jeg kommer og tar over om noen år. Det er nedslitt og det er litt kjedelig å starte hvis det er i dårlig stand, sier Petter Strugstad.