NRK Meny
Normal

Anmerkning til tre av fire fiskeoppdrettere

Tre av fire fiskeoppdrettere har fått anmerkning for at de ikke hadde gode nok systemer ved store sykdomsutbrudd og massedød.

Oppdrettslaks

Mattilsynet mener at mange av de kontrollerte oppdretterne ikke hadde gode nok beredskapsrutiner.

Foto: Marøy, Terje / SCANPIX

Det er Mattilsynet som har kontrollert beredskapsplanene til 125 fiskeoppdrettere over hele landet, skriver Dagens Næringsliv.

75 prosent av oppdretterne fikk anmerkninger etter kontrollen.

Mattilsynet mener at de ikke hadde gode nok rutiner og systemer ved store sykdomsutbrudd.

– Næringens akilleshæl

– Vi stiller spørsmål ved om mange av avtalene med brønnbåter og slakterier vil fungere ved akutte situasjoner. De samarbeidsløsningene som må finnes for å ta hånd om store mengder fisk er en akilleshæl for næringen, sier Bjørn Røthe Knudtsen, regiondirektør i Mattilsynet til avisa.

Han understreker at de er tilfredse med de 25 prosentene som ikke fikk forslag om vesentlige forbedringer.

Mener beredskapen er bedret

Henrik Stenwig er direktør for helse og kvalitet i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL). Han hadde håpet på færre anmerkninger.

– Isolert sett er det for mange avvik. Det positive er at mange av avvikene var såpass små at vi kunne gjøre noe med dem med en gang, sier Stenwig til Dagens Næringsliv.

Han peker også på at det har gått lang tid fra funnene ble gjort til rapporten ble klar, og sier at næringen har fått langt bedre beredskapsrutiner.

Stenwig er ikke enig i uttalelsen om at beredskapssituasjonen er næringens akilleshæl.

– Absolutt ikke. Beredskapen er også blitt mye bedre siden kontrollen ble gjennomført. Det er ingen grunn til å være bekymret for beredskapen, sier han til Dagens Næringsliv.