NRK Meny
Normal

Mesterklasse med Leif Ove Andsnes

Stjernepianist Leif Ove Andsnes mener noe av det viktigste for unge musikertalenter er å møte andre med samme interesse. Selv vil han gjerne lære videre noe av kunnskapen sin til yngre talenter.

Leif Ove Andsnes og Hans Kristian Ven Røstad

Leif Ove Andsnes har blitt opptatt av å gi tilbake til nye generasjoner musikere de siste årene.

Foto: Jon Arne Hoff Johansen / NRK

Da talentfulle ungdommer mellom 13 og 19 år møttes til samling i regi av «Unge Musikere» i Trondheim på fredag, fikk de et besøk utenom det vanlige. Norges mest kjente klassiske pianist, Leif Ove Andsnes, som var i Trondheim for å holde konsert fant nemlig også tid til å møte de unge talentene.

Han savnet selv et tilbud som «Unge Musikere» da han var ung.

– Jeg skulle gjerne hatt mulighet til å få møtt likesinnede på den måten, for det å møte andre seriøse unge musikere var det som inspirerte meg aller mest, sier Andsnes.

Hør radiosaken her:

Motiverende møte

Hans Kristian Ven Røstad fra Meråker, var en av de fem heldige unge som fikk veiledning av Andsnes. Det var stort, forteller han.

– Det er veldig interessant å få sett alle drømmene mine materialisert seg i Andsnes. Han viser at det er mulig, sier Ven Røstad.

Som en del av «Unge Musikere» får han mulighet til å møte andre unge musikere flere ganger i året. Det gir han muligheter han ikke ville fått i hjembygda.

At han i tillegg fikk veiledning på piano av Andsnes, ga mye inspirasjon.

– Det var både til stor hjelp og en fantastisk motivasjon, understreker Ven Røstad.

Behov for å undervise

Til tross for at Andsnes ikke er fast lærer noe sted, setter han stor pris på å undervise. Han sier behovet for å gi tilbake til unge musikere har kommet de siste årene.

– Klassisk musikk har alltid gått fra generasjon til generasjon. De siste 15 årene har jeg kjent på at det er viktig for meg å gi videre noe av den erfaringen jeg har opparbeidet meg gjennom karrieren, forklarer Andsnes.

Den kjente pianisten understreker viktigheten av å satse på talentutvikling. Selv hadde han flaks med sin pianolærer, men sier han er klar over at ikke alle er like heldige.

– At jeg traff på en lærer som var både dyktig og engasjert var tilfeldig, og ikke alle i distriktene gjør det. Derfor er denne typen utveksling av kompetanse så bra, avslutter Andsnes.

Leif Ove Andsnes og Unge Musikere

De fem ungdommene fulgte nøye med når Leif Ove Andsnes ga råd.

Foto: Jon Arne Hoff Johansen