Hopp til innhold

Nordiske råd sier null alkohol – vurderer endringer i Norge

Helsedirektoratet legger fram nye referanseverdier for energi og næringsstoffer.

Uteservering i april ved Radegast vinbar i Oslo. Gjester koser seg med utepils.

INGEN GUNSTIG EFFEKT: Helsedirektoratet mener vi ikke trenger alkohol, fordi det ikke har noen kjente, gunstige effekter.

Foto: Hanna Johre / NTB

Rettelogg 13.16: I en tidligere utgave skrev NRK at Helsedirektoratet anbefaler null alkohol. Dette stemmer ikke. De legger fram nye råd i 2024.

Onsdag legger Helsedirektoratet fram de nye norske referanseverdiene for energi og næringsstoffer. De nye kostrådene planlegges lansert i 2024.

Det er en tabell over hvor mye man trenger av de forskjellige vitaminene og mineralene, sier Linda Granlund.

Hun er divisjonsdirektør for folkehelse og forebygging i Helsedirektoratet.

I tillegg fungerer det som et verktøy for de som jobber med mat og helse i f.eks. institusjoner, helsetjenesten, undervisningssektoren og matvareindustrien.

Myte at rødvin er bra for hjertet

Granlund sier til NRK at kostholdsrådene for alkohol foreløpig ikke er endret, som tidligere ble meldt.

Forskning viser at det ikke er noen nedre grense for hvor lite du kan drikke i forhold til helsekonsekvensene av alkohol.

Linda Granlund

Linda Granlund sier at de vil avlive myten om at ett glass rødvin er godt for hjertet.

Foto: Thomas Koonce

Men er det forventet at det vil komme et annet råd enn null alkohol?

Vi må se på hvordan vi skal formulere dette og jobbe med det, men det er en myte at ett glass rødvin er godt for hjertet.

Granlund sier at hvert glass man velger bort er godt for helsa.

Les også Fyllesjuke: Blir den verre med åra?

Illustrasjonsfoto (scanpix)

Før vi får nye norske kostråd i 2024 skal Helsedirektoratet se på forskjellige data. De skal se på de nordiske kostrådene som kom før sommeren og referanseverdiene som ble lagt fram onsdag. I tillegg skal de se på statistikken over utviklingen i norsk kosthold.

Foreløpig skal man følge dagens kostråd. Man kommer veldig langt om man spiser et variert og sunt kosthold, sier Granlund.

Nordiske råd: Kutt alkoholen

En av de nye anbefalingene i de nordiske rådene er å kutte alkoholen, for helsas skyld.

– Vi har med alkohol, fordi det er et næringsstoff, fordi det gir energi og kalorier. Men det har ingen kjente, gunstige effekter, og det er giftig for alle kroppens organer. Man får ingen mangelsykdommer av å unngå dette næringsstoffet, så der anbefales nå avholdenhet, sier Erik Arnesen til NTB.

Han er stipendiat ved Avdeling for ernæringsvitenskap ved UiO og vitenskapelig rådgiver for Nordic Nutrition Recommendations og har vært medlem i Nasjonalt råd for ernæring.

Les også 80 år og superspreke – dette er løyndommen til Stones-gutane

SÅ KLART IKKE RELEVANTE: The Rolling Stones har vært seg selv gjennom over seks tiår på scenen. Nå har de fylt, eller nærmer seg, åtti.

Vet det blir debatt

I de nasjonale faglige rådene har det fram til nå stått at «Fra et ernæringsmessig synspunkt bør inntaket av alkohol begrenses og ikke overstige omtrent 10 gram alkohol per dag for kvinner og 20 gram per dag for menn», men dette skal nå endres, og Helsedirektoratet skal gjennomgå rådene for alkohol i arbeidet med nye kostråd.

– Det tryggeste er jo null gram per dag, sier Arnesen, vel vitende om at han kan komme til å hisse på seg flere.

Ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) svarte åtte av ti nordmenn i 2022 at de hadde drukket alkohol siste år, og halvparten hadde drukket seks eller flere alkoholenheter ved samme anledning. Målene har vært stabile siden 2012.

Arnesen minner om at endringer i referanseverdier ikke innebærer noe forbud eller noen moralske anbefalinger.

– Dette er anbefalinger basert på helseperspektiv. Det er kommet veldig mye ny forskning som viser at det ikke finnes en «trygg grense» for alkoholinntak. Det er også belegg for at selv lave inntak av alkohol øker risiko for brystkreft og spiserørskreft, sier Arnesen.

Likevel erkjenner han at debatten rundt dette kan bli en diskusjon om verdier.

– Som sagt ser vi på det som vil minimere risiko. Samtidig er det er ingenting i livet som ikke innebærer risiko, så det er nok derfor det utløser debatt, sier Arnesen.

Les også Forskning viser: Dette er fylkene med best humor i Norge

Isbjørnmafian fra Hammerfest står på scenen og fremfører "Husflidjuntaen" med strikkede gensere på seg.