Hopp til innhold

Alf Harald (24) betalte nesten 50.000 kr for et studieår han aldri gikk

Nå kan Alf Harald Brøndbo og tretti andre studenter ved Høyskolen Kristiania ha rett på å få tilbakebetalt deler av studieavgiften.

Alf Harald Brøndbo (24)

ANTE IKKE AT MEDSTUDENT SLAPP Å BETALE: Alf Harald Brøndbo (24) var ikke klar over at en medstudent slapp å betale i underkant av 50.000 i skolepenger til Høyskolen Kristiania – etter at hun tok saken til retten.

Foto: Privat

Alf Harald Brøndbo (24) overholdt ikke oppsigelsesfristen for en studieplass ved Høyskolen Kristiania i Trondheim i 2015.

Brøndbo forteller at han levde på rundt 500 kroner måneden for å kunne betale nesten 50.000 kroner i studieavgift til privatskolen – for et studium han ikke benyttet seg av.

– Det var helt forferdelig, rent psykisk. Jeg følte som om jeg skulle gå personlig konkurs, og jeg hadde nesten ikke råd til å handle mat, sier Brøndbo til NRK.

Medstudenten nektet å betale

Mens Brøndbo betalte skolepengene, nektet en kvinnelig medstudent å gjøre det samme. Begge disse sa fra seg studieplassen etter oppsigelsesfristen sommeren 2015.

– Jeg synes kontrakten var ganske utydelig på hvilke følger det fikk, hvis man sa opp plassen sin for seint. Ut fra kontrakten klarte jeg ikke forstå konsekvensene, sier den kvinnelige medstudenten, som ønsker å være anonym, til NRK.

Vant frem mot skolen i retten

Hun tok saken til retten og vant frem i Nedre Romerike tingrett.

Den kvinnelige studenten slapp unna med å betale 3000 kroner til skolen. Hun gir faren æren for at hun orket å ta opp kampen.

– Hadde det ikke vært for ham, hadde jeg ikke hatt motet eller ressurser til å ta saken videre. Da hadde jeg nok bare betalt, rett og slett, sier hun.

Høyskolen Kristiania

FLERE STUDIESTEDER: Høyskolen Kristiania har avdelinger og studenter både i Oslo, Bergen og Trondheim.

Foto: Lars Erik Skjærseth / NRK

Skolen fryktet 31 lignende krav

Skolen anket saken til lagmannsretten, men anken ble avvist. I begrunnelsen for anken skriver Høyskolen Kristiania følgende:

«Det er 31 studenter som er i studieløpet, men som har sagt opp etter oppsigelsesfristen, og som nå vil kunne fremme krav om at avtalen skal settes til side.»

Men det kom aldri noen andre krav, opplyser privatskolen til NRK.

Var ikke klar over dommen – før nå

Alf Harald Brøndbo sier at han ikke hadde anelse om den kvinnelige medstudenten som tok saken til retten.

Pia Cecilie Høst

KRITISK: Pia Cecilie Høst i Forbrukerrådet.

Foto: Halvor Njerve, Forbrukerrådet

Tilfeldigvis fikk Brøndbo vite om dette i januar i år. Nå vurderer han å kontakte skolen igjen, selv om han fikk streng beskjed om å betale forrige gang.

Forbrukerrådet mener Høyskolen Kristiania burde ha informert studentene som kunne være i samme situasjon.

– Det er unge forbrukere med ikke spesielt god råd, opp mot en profesjonell avtalepart. Der synes vi informasjonsplikten hviler på skolen, sier jurist og avdelingsleder i Forbrukerrådet, Pia Cecilie Høst, til NRK.

– Studentene må ta sine saker til retten

Høyskolen Kristiania opplyser til NRK at de må ha lik praksis for alle studentene som ikke følger kontrakten.

– Vi må behandle alle likt og opprettholde samme saksbehandling, sier markeds- og kommunikasjonsdirektør ved Høyskolen Kristiania, Stein-Oddvar Evensen.

Høyskolen opplyser at de har i underkant av 10.000 studenter, og det er svært få som ikke overholder kontrakten.

De mener at de ikke trenger å betale tilbake skolepenger til andre studenter bare fordi den kvinnelige studenten vant frem med sin sak i Nedre Romerike tingrett. Bevisbyrden må ligge på den parten som sier opp kontrakten, mener skolen.

– Hvis noen studenter mener at de har krav på å få tilbakeført skolepengene, må de prøve sine saker i retten, sier Evensen.