NRK Meny
Normal

Politiet advarer tenåringsforeldre

Politiet frykter vold og voldtekter på de store uorganiserte utefestene utover våren.

Politiet i Trondheim ber tenåringsforeldre være på vakt foran de store uorganiserte utendørsfestene i helgene framover.

SE VIDEO: De store uorganiserte maifestene i Trondheim har vært preget av fyll, vold og voldtektsanmeldelser.

Politiet i Trondheim ber tenåringsforeldre være på vakt foran de store uorganiserte utendørsfestene i helgene framover. De frykter for ungdommenes sikkerhet.

Torgeir Moholt

– Vær tettere på ungdommene slik at de får en god opplevelse heller enn en veldig skadelig opplevelse, sier stabssjef Torgeir Moen.

Foto: Erland Knutsen / NRK
Hanne Finanger

Politiets koordinator for familievold og seksuelle overgrep, Hanne Finanger.

Foto: Erland Knutsen / NRK

Ungdommer helt ned i 14-årsalderen deltar ofte på disse festene, og politiet advarer mot økt risiko for vold og voldtekter.

– Vi vet dessverre at i områder med mye ungdom som fester og drikker mye alkohol skjer det voldsepisoder og det er risiko for festrelaterte voldtekter, sier Torgeir Moholt, stabssjef i Sør-Trøndelag politidistrikt.

Ingen kontroll og dialog

Politiet er bekymret for de uorganiserte festene.

– Det er festene uten ansvarlige arrangører vi er bekymret for. Da finnes det ingen dialog med politiet og vi kan ikke komme med råd og ta kontroll på arrangementene, sier Moholt.

Politiets koordinator for familievold og seksuelle overgrep, Hanne Finanger, sier mange voldtekter skjer i sammenheng med fest og alkohol.

– I kripos sin rapport fra 2012 blir det avdekket at 40 prosent av anmeldte voldtekter er relatert til fest, alkohol og rus, sier Finanger.

Foreldre må ta ansvar

Politiet ber foreldre tenke over hvor ungdommene skal på fest, hvem de skal være sammen med og hvordan de skal komme seg hjem.

– Avtal hentetidspunkt. Det er enklere for foreldrene å håndtere en sur tenåring som blir hentet på natta, enn en telefon fra voltektsmottaket på morgenen, sier Moholt.

Han sier foreldre har lett for å tenke at det er trygt når det er mye politi tilstede.

– Når politiet er tilstede betyr det at det er en risiko. Det betyr ikke nødvendigvis at det er trygt. Vi er her for å prøve å forebygge.

Stenger Marinen

Både Festningen og Marinen i Trondheim er populære samlingsplasser for ungdom som vil feste.

– Marinen vil bli stengt natt til 1. mai og natt til 17. mai. Trondheim kommune sier det vil være åpnet i kulturhus og fritidssenter disse kveldene slik at ungdommene har tryggere alternativer enn disse åpne områdene.

– På store områder er det lett å snike seg bort. Det er lett å ta seg til rette utover det som er akseptabel oppførsel, sier Moholt.

Mer politi

I mai vil politiet være godt synlig på kveldene.

– Det vil bli satt inn flere politiressurser i de periodene vi går inn i nå. Vi vil være tilstede og synlig sammen med natteravnene.