NRK Meny
Normal

– Hold ungdommene unna festen

Politiet og Natteravnene er redde for hva som kan skje når ungdommer oppsøker uorganiserte 16.mai-fester.

Kristiansten festning

Stille før stormen på Kristiansten festning i Trondheim. 16. mai pleier det å bli full fest på området.

Foto: Grete Thobroe / NRK

Karl Sellgren i Natteravnene

Karl Sellgren i Natteravnene.

Foto: privat

Natt til 17.mai er den store festfinalen for russen over hele landet og russearrangementene tiltrekker seg også andre ungdommer. Natteravnene i Trondheim ser for seg at de går en travel natt i møte.

Karl Sellgren er leder for Natteravnene i midtbyen i Trondheim. I ti år har han vandret rundt i byens gater for å forebygge vold og skadeverk. I kveld gjør Sellgren og Natteravnene hans seg klare å passe på festglad ungdom.

– Vi vet at når russen samles for å feste, følger gjerne de yngre etter. I dag må foreldre gjøre avtale med ungene sine om at de skal holde seg unna steder der det fort blir uorganiserte arrangementer, sier Sellgren til NRK.

14-åringen fester med russen

Kristiansten festning i Trondheim blir fort et sted hundrevis av russ og andre ungdommer samles for å feste sammen, selv om det er organiserte arrangement andre steder i byen.

– Det er mye flott ungdom som er ute og feirer våren. Mange unge knytter seg til russen for å feste sammen med dem. Vi er mest opptatt av at det skal skje på en trygg måte, sier Sellgren.

Han mener foreldrene må være klare på at barn i ungdomsskolealder ikke har noe på feststedene å gjøre.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Russ på festningen

Natt til 1. mai var det full fest på Kristiansten.

Foto: Henrik Sundgård / NRK

Voldtekter i mai

Natt til 1. mai ble ei 14 år gammel jente voldtatt i skogen på festningsområdet. Det samme skjedde året før. Da ble ei jevnaldrende jente voldtatt av tre menn på samme sted.

Sellgren mener natt til 17. mai er mindre farlig enn tidligere i måneden. Noe av årsaken er at russen begynner å bli sliten og ikke er så ivrig på drikkingen som tidligere i russetiden.

At det går mot lysere tider, øker også sikkerheten.

– Det er litt lysere på himmelen. Mørket er en utfordring for oss. I hvilken grad det er frivillig det som foregår når vi ser dem i skogen rundt Festningen, er vanskelig å se. Vi må snakke med folk for å være sikre på at alt er i orden, sier Sellgren.

Stille før stormen

Randi Fagerholt og Arve Nordtvedt

Innsatsleder Randi Fagerholt og stasjonssjef Arve Nordtvedt.

Foto: Grete Thobroe / NRK

Stasjonssjefen ved sentrum politistasjon i Trondheim, Arve Nortvedt, går en rekognoseringsrunde på festningsområdet sammen innsatsleder Randi Fagerholt.

Foreløpig er det stort sett barn som leker i gresset. All erfaring tilsier at det blir mer «voksen» aktivitet i buskene utover kvelden.

– Det er stille før stormen. Vi vet det kommer til å bli store ansamlinger av godt berusede ungdommer. Dette skaper store ordensmessige utfordringer for oss. Det gir også grunnlag for at det kan skje kriminalitet, sier Nordtvedt.

– Vi håper ungdommene tar godt på hverandre i kveld. Vi vet at dersom det skjer kriminelle handlinger, skjer det helst her på Festningen. Men vi skal være godt synlige, tilføyer Fagerholt.

Slår ned på bagateller

– Dette er godt planlagt, vi har masse folk på jobb, vi samarbeider med Røde Kors og Natteravnene. Jo flere edru voksne personer som er synlig, dess mindre fare er det for at noe galt skal skje, sier Nordvedt.

Han og kollega Fagerholt legger til at dette ikke kvelden for å provosere til bråk.

– Vi kommer til å gripe inn i bagatellmessige saker for å forhindre at det skal får utvikle seg til større hendelser.

Video fra Trøndelag

Han har seksten verdensrekorder i skøyteløp og er regjerende verdensmester i tre distanser. For å holde seg i form, trener Arne Kjell Foldvik (83) med unge Falken-skøyteløpere i Trondheim.
Fotballfesten på Ranheim ble avlyst i tolvte time. Frustrerte Brann-supportere raser mot avgjørelsen.
Tellefsen antyder at Liv Ullmann duppet av under den nye Trondheims-filmen. - Det beste i meg kommer herfra, sier Liv Ullmann etter å ha sett filmen på Kosmorama.