NRK Meny
Normal

«Trøng itj mer svartinga», var reaksjonen på KrF-forslaget

Debatten har rast i Orkdal etter at KrF-topp foreslo å gjøre idrettshall til akuttplass for flyktninger. Flere skriver rasistiske meldinger med fullt navn på Facebook.

Kollasj

Her er to av flere eksempler på hva folk skriver på Facebook i flyktningssaken i Orkdal. Bakgrunnen er at Krf-toppen i kommunen foreslo å bruke idrettshall til akuttplass for flyktninger.

Foto: Amund Trellevik/skjermdump / NRK

– Jeg er kjent med at folk har reagert sterkt på forslaget mitt. Når jeg hører hva folk skriver på Facebook, blir jeg trist og skuffet. Det får meg til å tenke at vi har godt av å få flyktningene tettere innpå, sier Ivar Konrad Gangås, KrF-toppen i Orkdal i Sør-Trøndelag.

Under hovedutvalgsmøtet i Oppvekst- og omsorgskomiteen forrige uke, foreslo han å utrede idrettshallen Orklahallen på Orkanger for innkvartering av 1000 flyktninger.

«Nok svartinga no»

«E itj det snart nok svartinga i Orkdaln no, bli mørkt en time tilear på Orkanger på groinn av aill svartingan som vandre stavløst der nede», skriver en Facebook-bruker.

«Trøng itj mer svartinga hær no», skriver en annen.

Eksemplene er ikke de eneste.

Ivar Konrad Gangås

Ivar Konrad Gangås (KrF) mener flere kunne hatt godt av å få asylsøkere tettere på. – Enkelte uttalelser i denne debatten er grovt utslag av egoisme, sier Gangås til NRK.

Foto: Margrete Konstad / Arkivfoto

Gangås er sjokkert:

– Vi er skjermet for alt i Orkdal. Vi bor i store hus og har alt vi trenger. Det er skremmende at enkelte ikke vil hjelpe folk i nød. Enkelte uttalelser i denne debatten er grovt utslag av egoisme.

NRK har snakket med de to mennene som står bak de nevnte kommentarene. Begge står inne for innholdet, men den ene vil slette kommentaren fordi han brukte ordet «svartinger».

– Den ble nok for grov, men jeg mener fortsatt det begynner å bli for mange flyktninger her, sier han.

– Orkdal kommune har tatt imot 400 flyktninger på 20 år. Er det for mange?

– Jeg er ikke rasehater, men det er for mange. De skal vel integreres også, og det er jeg redd ikke går, sier han.

Ordfører: – Lei meg

Oddbjørn Bang

– Jeg blir lei meg når jeg hører det folk skriver, sier Oddbjørn Bang (Sp).

Foto: Midtnytt / NRK

Orkdal-ordfører Oddbjørn Bang (Sp) har inntrykk av at orkdalingene jevnt over er positive til å ta imot flyktninger.

– Jeg har aldri opplevd konflikter rundt dette, og blir lei meg når jeg hører det folk skriver, sier Bang.

Ordføreren mener samtidig at forslaget om idrettshallen som akuttplass er en dårlig idé:

– Det vil ha store konsekvenser for innbyggerne. Orklahallen brukes av 4000 personer ukentlig, og er blant annet viktig i integreringsarbeidet for flyktningene som bor her. Vi tar ikke opp forslaget som politisk sak.

Orkdal kommune har meldt fra til Fylkesmannen at ingen lokaler i kommunen passer til å ta imot 1000 flyktninger.

Selv om Gangås har satt sinnene i kok hos mange med forslaget, vil han ikke gi opp:

– Saken er lagt død i denne omgang. Men får vi en ny henvendelse om å kartlegge mulighetene for å ta imot 1000 flyktninger, mener jeg forslaget bør opp til politisk behandling.

Video fra Trøndelag

Han har seksten verdensrekorder i skøyteløp og er regjerende verdensmester i tre distanser. For å holde seg i form, trener Arne Kjell Foldvik (83) med unge Falken-skøyteløpere i Trondheim.
Fotballfesten på Ranheim ble avlyst i tolvte time. Frustrerte Brann-supportere raser mot avgjørelsen.
Tellefsen antyder at Liv Ullmann duppet av under den nye Trondheims-filmen. - Det beste i meg kommer herfra, sier Liv Ullmann etter å ha sett filmen på Kosmorama.