«Kvinner er sankere - menn er jegere»

NRK har spurt etter folks teorier rundt menn og shoppinghat.

shopping

Det er en allmenn oppfatning om at menn og shopping vanligvis er en dårlig kombinasjon. Sosiolog mener jenter er oppdratt til å bli gode gavekjøpere, og gutter ikke.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

NRK har spurt lytterne av God ettermiddag Trøndelag om deres teorier rundt menn og shopping. Noen mener menn liker shopping på de riktige butikkene, mens andre mener det ligger i menns gener å mislike shopping.​

  1. Min samboer brukte å si angående gaver at vi menn har ikke «syn» for sånt:-). Menn ser rett og slett ikke hva som er pent eller riktig mente han. Ja jeg er litt enig. – Anne Grete.
  2. Shopping e bortkastet tid, damene går jo bare rundt å kikker og kjenner på stoffet. Kommer sjelden hjem med noe vettugt!!
  3. Shoppingmønsteret er nedarvet. Damer er sankere, litt her og der. Menn er jegere, rett på målet, ferdig! Så enkelt
  4. Mannfolk har litt vett i hauet. Såkalt shopping kan gjøres hele året. Ikke kun til jul. Sykelig galskap, i Jesu navn, det å!
  5. Shopping kommer an på interesser, send menn inn på biltema eller andre mannsdominerte butikker så shopper de å. – Dame.
  6. Menn er fortsatt steinaldermennesker. Genmessig tar det tid å endre dette! – Filosofen.
  7. Hva skal til for å motivere menn til å bli med på shopping? Butikkene burde spandere et par stoler, dagens avis og litt kaffe til de utålmodige, så hadde damene fått mer ro til shopping. Med den muligheten kunne selv jeg blitt med på bilforretning! – Sissel
  8. Menn elsker å shoppe – så lenge det er på Jula, Biltema eller Clas Ohlsson. – Marte
  9. Mannen min påstår han e allergisk mot kjøpesenter og klage på åndenød og hjerteinfarkt hvis vi nærme oss et. Trikset for å få med han på shopping – har æ funne ut etter tur te London – e å ha en fotballpub og plasser han på.
Shopping

Menn er fortsatt steinaldermennesker. Genmessig tar det tid å endre dette, sier en radiolytter.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Gutter føler avmakt

Sosiolog mener at svaret på menns shoppinghat kan spores helt tilbake til gutters oppdragelse ...

– Jenter læres i større grad opp til å bli gode gavekjøpere tidlig i oppveksten. Guttene mangler derfor kompetanse og føler en sterk avmaktsfølelse når de skal kjøpe gave, sier Anita Borch, sosiolog i Statens institutt for forbruksforskning.

Jul betyr større kjønnsskille

Forbruksforsker Anita Borch

– Menn føler en sterk avmaktsfølelse når de skal kjøpe gave, sier Anita Borch, sosiolog i Statens institutt for forbruksforskning.

Foto: Emrah Senel / NRK

Borch mener også at den tradisjonelle jula bidrar til større kjønnsbalanse, som i sin tur fører til at kvinner tar seg av julegaveshoppingen.

– Ei ideell jul er ei tradisjonell jul - vi gjør det vi stort sett bruker. Det tradisjonelle kjønnsrollemønsteret er en del av dette.

Sosiologen antyder at dette snart kan snu ...

– Det er mulig vi snart får en ny generasjon menn som mestrer shopping bedre enn den eldre generasjonen menn, sier Borch.