Tror flere vil handle årets julegaver i Norge

Kjøpesentre på Sørlandet melder om økning i førjulshandelen sammenlignet med i fjor. Senterleder tror lav kronekurs gjør at flere dropper utenlandshandel, og kjøper julegaver og julepynt lokalt.

Travel rulletrapp på et kjøpesenter i julestria

Senterledere på Sørlandet tror på god omsetning under julehandelen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Mørkere økonomiske utsikter legger ser ikke ut til å legge noen demper på førjulshandelen. Både Sørlandssenteret og Vågsbygd senter melder om økning på henholdsvis fire og fem prosent økning i førjulshandelen sammenliknet med fjoråret.

– Lav kronekurs gir økning

Lederne for de to kjøpesentrene i Kristiansand tror også at julehandelen vil ha en god økning på grunn av lavere kronekurs. De mener det gjør det mindre lønnsomt å handle i utlandet.

Ruben Storevold

Ruben Storevold er senterleder på Sørlandssenteret. Han tror på en god julesesong for butikkene på senteret.

Foto: NRK

Ruben Storevold som er senterleder på Sørlandssenteret sier omsetningen på Sørlandssenteret i år ventes å bli 90 millioner kroner høyere enn i fjor.

– Vi på Sørlandssenteret er fornøyd med utviklingen. Vi synes fem prosent vekst har vært en flott utvikling for oss, sier Storevold.

Han frykter ikke for julehandelen.

– Vi regner med en vekst på opp mot fire prosent. Flere vil nok droppe juleshopping i utlandet, og holde seg hjemme i Norge og handle julegavene lokalt i år på grunn av lavere kronekurs, sier Storevold.

Også senterleder Boye Oring på Vågsbygd senter i Kristiansand sier alt tyder på økt julehandel.

– Til nå i år er vi nesten tre prosent foran fjoråret. Og marsjfarten de siste ukene er egentlig noen hakk opp. Dette tyder på en veldig god julehandel, sier Oring.

Julehandel på samme nivå som i fjor

Det store bildet i en fersk studie TNS Gallup har gjort for banken Nordea er at julehandelen ser ut til å holde seg på samme nivå som i fjor. Nordmenn planlegger i snitt å bruke 9.475 kroner på årets julehandel totalt sett.

Også handelsorganisasjonen Virkes tall, som nylig ble lagt fram, tyder på at julehandelen i år blir omtrent som i fjor. Også prognoser Ipsos MMI har utarbeidet for DNB peker i samme retning, nemlig mot en meget moderat vekst i hvor mye vi handler for, og et nærmest uendret volum når man justerer for prisvekst.