"Høvding" skal løpe 600 kilometer

2000 hunder tilbakelegger 600 kilometer, forbrenner opptil 40.000 kalorier, og peser seg gjennom vill natur ned mot effektive 50 minusgrader denne helgen.

"Høvding" skal tilbakelegge 600 km

Frostrøyken står rundt hundene som skal gjennomføre Femundløpet. Men det finnes ingen kuldegrense i langløpet.

Foto: Anniken Sande

– Ja, han er en av gamlegutta, han her. Jeg vil nesten si at han er favoritten min, for jeg kan alltid stole på ham i hundespannet, forteller matfar, Bjørnar Andersen.

Bjørnar og "Høvding" er et godt team under Femundløpet

– 'Høvding' vet akkurat hva som skal til for å prestere maksimalt, mener Bjørnar.

Foto: Anniken Sande

Samtidig ser "Høvding" tillitsfullt på mannen han skal trekke bak seg på slede i omtrent tre døgn.

For 13. gang på rad stiller Andersen til start i Femundløpet i Røros, sammen med over 200 andre kjørere. De 2000 hundene som gjør jobben er klare til dyst.

– Nå er "Høvding" veldig fokusert fordi han vet hva som skal skje i løpet av disse dagene. Han er klar over at han er i Røros, og han er inneforstått med at det er tid for langløp, forteller Andersen.

Topptrente idrettshunder

Huskeyen "Høvding", og de andre hundene i løpet, kan forbrenne opptil 10.000 kalorier i døgnet gjennom et så kaldt løp som Femundløpet.

Maks 12 hunder drar hver slede mange titall kilometer gjennom snø, fjell, fokk og vidde, og det krever mye av både hunder og fører.

Hundene er som topptrente idrettsutøvere, og tåler både høy kulde, høyt tempo, og høy intensitet over lang tid.

– De er de pattedyrene som kan bevege seg over de lengste distansene på kortest tid. Da kreves det enorme mengder restitusjon, næring på turen, og mye væske hele veien, forteller Andersen.

Artikkelen fortsetter under bildet

Potene kan bli slitne, med gnagsår og belastning over lang tid

Potene blir slitne under langtur. De smøres jevnlig med krem for å forhindre gnagsår.

Foto: Anniken Sande

– Inn med morsmelka

Bjørnar var bare 11 år da han spente sitt første hundespann, og begynte aktivt med hundekjøring.

Bjørnar har over 30 hunder

Bjørnar har over 30 hunder. De 12 beste er med på Femundløpet.

Foto: Anniken Sande

Da han var 16 år begynte han å konkurrere, og siden da har han vært fast inventar på det som finnes av langløp med hund, også verden over.

– Jeg fikk det inn med morsmelka. Robert Sørlie, som har deltatt hvert år og vunnet ni ganger, er onkelen min. Da ble det vanskelig å unngå å bli bitt av basillen, forteller han.

"Høvding" har også vært med i årevis, og Bjørnar mener hundens erfaring er nøkkelen til suksess.

– Jeg kjenner med en gang når jeg har et godt spann. Det kan jeg merke umiddelbart etter start, og dersom følelsen ikke er på topp er det godt å ha en så erfaren hund som "Høvding" med på laget, for å omstille resten, forteller han.

Rundt et bål i 89

For 24 år siden satt tre unge hundeførere rundt et bål i under stjernehimmelen ved Femunden.

Den gangen fikk Odd Kjølsnes, Stein Håvard Fjestad og Torgeir Øren, idéen om et langt hundeløp i regionen.

Allerede året etter var Femundløpet et faktum med 41 startende. To tiår senere har arrangementet vokst enormt, med deltakere fra 11 nasjoner.

– Det er utrolig stort å se at tanken vår faktisk var liv laga. Vi sådde et bittelite frø som har blitt en stor plante. Derfor blir vi ekstra stolte hver gang startskuddet går, og hundenespannene suser forbi i Rørosgatene, forteller Stein Håvard Fjestad.

Artikkelen fortsetter under bildet

Rundt et bål i 1989 fikk disse tre ideen til Femundløpet

Det hele starta da disse karene satt rundt et bål i 1989. Lidenskapen til friluft står bak.

Foto: Anniken Sande

– Ekstrem livsstil

De tre fremhever alle en grunnleggende lidenskap for natur og friluftsliv som drivkraften bak all trening og tidsbruk denne sporten krever.

– Det er jo en ekstrem livsstil mer enn noe annet. Det er ikke som en scooter eller motorsykkel du parkerer og tar med deg nøklene inn. Det krever trening, dedikasjon og lidenskap, og det må du ha 24 timer i døgnet, sier Torgeir Øren.

Bjørnar Andersen har selv over 30 hunder, og støtter det fullt ut.

– Det er klart at du investerer tiden din på en annen måte. Hundene skal ha stell, mat og oppmerksomhet, så det er ikke en hobby du kan ta frem når du har lyst, samtykker han.

NRK Trøndelag akkurat nå