NRK Meny
Normal

Politiet: – Situasjonen er under kontroll

Kalksiloen som sto i fare for å kollapse på Verdal er vurdert som stabil, og politiet anser situasjonen som under kontroll.

Kalksilo

Fabrikkområdet med kalksiloen holder til ikke langt fra Trondheimsfjorden.

Foto: Tariq Alisubh/NRK

Klokken 16.33 meldte politiet på Twitter at situasjonen var under kontroll, og at både NorFraKalk og brannvesenet vurderte at siloen er stabil.

Sikkerhetssonen som tidligere var på 500 meter er redusert til 150 meter.

Skal beslutte sikringstiltak

En representant fra konstruktøren av siloen er på vei til Verdal, og vil komme søndag kveld.

– Representanten vil gjøre flere tekniske vurderinger av siloen. Det vil bli besluttet om det blir nødvendig med sikringstiltak før siloen kan tømmes, sier kommunikasjonsansvarlig i politiet i Nord-Trøndelag, Asle Jakob Iversen, i en pressemelding.

Politiet kontrollerer nå sammen Sivilforsvaret ferdselen i området. Folk med yrkesmessige behov vil få adgang til området.

– Så fremt det ikke blir gjort andre vurderinger i løpet av natten, vil normal virksomhet bli gjenopptatt på industriområdet fra i mandag morgen, sier Iversen.

Ble evakuert

Hele industriområdet på Verdal ble evakuert like etter klokken 10.00 søndag formiddag, da kalksiloen kollapset.

Politiet i Nord-Trøndelag fikk hjelp av eksperter fra Norfrakalk, brannvesen og Sivilforsvar for å håndtere hendelsen.

Stabil

– I samarbeid med bedriften vil vi vurdere når det er forsvarlig å tømme siloen for kalk, sier innsatsleder hos politiet, Per Henrik Bykvist, til NRK.

For politiet var det svært viktig å forhindre at det skulle danne seg ei støvsky med kalk i lufta, som kan oppstå om siloen kollapser helt.

Brent kalk virker etsende når det kommer i kontakt med væske, og kan skade pusteorganer, øyne og hud.

SE INTERVJU MED POLITIET (Artikkelen fortsetter under):

Innsatsleder Per Henrik Bykvist i politiet forteller fra Verdal at kalksiloen skal være stabil, og de nå samarbeider med bedriften om en plan for å tømme den.

Ingen lekkasje

Ifølge Bykvist er det bunnen i kalksiloen som har sviktet. Bildene viser en kalksilo som er sunket sammen og som står i fare for å falle sammen.

– Det har tydelig oppstått et undertrykk i siloen som har gjort at den har veltet til den ene siden. I bunnen er det en stålkonstruksjon, og i forbindelse med den er det noe som har sviktet. Det er derfor den har gitt etter i toppen, sier Bykvist.

Politiet fikk bistand fra Sivilforsvaret for å sikre området.

– Vi hjelper politiet med vakthold for å sikre at ingen folk befinner seg innenfor sonene, sier FIG-leder i Sivilforsvaret i Verdal, John Olav Larsen til NRK.

5.000 tonn kalk i siloen

Driftsleder Leif-Inge Stenseth i Norfrakalk sier til NTB at han ikke vet hva som skjedde da siloen ble skadd.

Siloen var full da skaden skjedde. Den inneholder opp mot 5000 tonn kalk, som
Norfrakalk produserer for bleking av papir.

Bedriften meldte ifra til politiet om ulykken rett etter klokken 10 søndag, etter at en person i nærheten først hadde meldt at han hørte et smell fra industriområdet.

Industriområdet

Alle nødetatene rykket ut til hendelsen.

Foto: Terje Næss