NRK Meny
Normal

– Silokollapsen er en gåte

Hanne Markussen Eek hos Franzefoss Minerals sier ulykken ved den sju år gamle siloen i Verdal er helt uforståelig for dem. Se dronevideo av den kollapsede kalksiloen her!

En silo med 5000 tonn brentkalk kollapset på et industriområde i Verdal i Nord-Trøndelag.

Her kan du se dronebildene fra kalksiloen i Verdal.

Kalksiloen som falt sammen søndag morgen er nå stabil, og det skal ikke være fare for spredning av farlig kalkstøv.

– Vi har vært inni og sett at det står kalkstein helt opp til der siloen knekker. Så lenge siloen er full av vare, er det helt stabilt, sier HR-sjef ved Franzefoss Minerals, Hanne Markussen Eek.

Franzefoss og Norkalk eier sammen industribedriften Norfrakalk i Verdal. Først i dag ble det laget en sikkerhetsinstruks ved støvutslipp av brent kalk fra bedriften.

Helsefarlig kalk

Silo

Politiet i Nord-Trøndelag har startet etterforskning av hendelsen.

Foto: Terje Næss
Hanne Markussen Eek

Hanne Markussen Eek og andre representanter for eierne arrangerte informasjonsmøte for naboene til siloen.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

Siloen inneholder 5000 tonn potensielt helsefarlig brentkalk. Man var en stund redd siloen skulle kollapse fullstendig, og det skulle danne seg ei støvsky med kalk i lufta. Brent kalk virker etsende når det kommer i kontakt med væske, og kan skade pusteorganer, øyne og hud.

Eek forteller at konstuktøren ikke har avdekket skader på festene i fundamentet utsiden. Siloen skal nå sikres fra toppen og rundt der hvor det er hull, slik at det ikke kommer fuktighet inn.

– Deretter skal siloen stives opp med stålbjelker fra utsiden, slik at det er mulig å gå inn og tømme den, sier Eek til NRK.

Tømmingen vil ikke skje før tidligst til helgen, når det er minst mulig mennesker i området. Ifølge Eek er jobben tungvint, men ikke vanskelig.

– Vi vil frakte steinen med biler til havna, hvor det er ledig lagerkapasitet.

Tror konstruktøren har ligget våken i natt

Eek sier det er helt uforståelig for dem hvordan siloen kunne knekke sammen.

– Vi har bygget siloer i generasjoner. Hadde det vært en konstruksjonsfeil ville vi sett det allerede under den første fyllingen. Denne siloen var bare sju år gammel. Jeg tror konstruktøren har ligget mange timer våken i natt og lurt på hvorfor den plutselig svikter etter sju år, og ikke etter førti.

HR-sjefen sier det er viktig å finne kompetent arbeidskraft samt materialet de trenger for å sikre siloen.

To teknisk ansvarlige fra Sverige er allerede i Verdal, og mer teknisk personell og folk med silokompetanse vil komme fra Sverige og Finland.

LES: – Nå må de ansvarlige gi oss svar

Skal lage beredskapsplan

I et informasjonsmøte Norfrakalk arrangerte for naboene i området mandag morgen, fikk bedriften flere spørsmål om beredskap og hva de skal gjøre om dette skjer igjen.

– Jeg skal sette meg sammen med ordføreren og det lokale politiet, og så må vi bli enige om en enkel og grei beredskapsplan som vi kan sende ut til naboene. Der vil det stå hvordan de skal forholde seg om noe liknende skjer igjen, sier Eek.

Det er det svensk selskapet Bulkteknik som har bygd siloene i Verdal. Andre lignende siloer, som samme selskap har konstruert, skal også gjennomgås og sikres, sier konsernsjef i eierselskapet Franzefoss Minerals, Sten Solum.

Eksperten skal også sjekke om konstruksjonen er i bygget i henhold til tegningene.

Video fra Trøndelag

Se vår "timelapse" av juliværet i Trøndelag
Promo folkemøte fra Kimen på Stjørdal