– Minnemarkeringer er fortsatt viktige

Fire år etter terroren mener Anne Spjelkavik i støttegruppa etter 22. juli at det fortsatt er viktig å vise sorg og avsky.

22. juli i Trondheim

Ved rådhuset i Trondheim var det i dag minnestund.

Foto: Stein Lorentzen / NRK

– Som tidligere år ble det holdt minnemarkering etter 22. juli av Trondheim kommune i dag. Fra kl. 14 kunne alle som ville vise sin sorg over det som skjedde møte opp i parken bak Trondheim rådhus. Varaordfører Knut Fagerbakke og leder i Trondheim AUF, Julie Hole, er blant de som holdt taler.

Anne Spjelkavik, leder i Støttegruppa etter 22. juli i Sør-Trøndelag, mener markeringer som disse er viktige av flere grunner.

– På det personlige planet er det jo mange som har mistet sine barn, søsken, kjærester og venner, og det er viktig for de som var der, sier Spjelkavik til NRK.

– Men jeg synes også det er viktig at vi viser frem at vi er mange mennesker som tror på demokratiet og synes det er godt å møtes rundt dette for å tenke at dette er en avskyelig gjerning, legger hun til.

Privat sorg

Anne Spjelkavik

Anne Spjelkavik mener 22.juli-utstillingen er sterk, men sannferdig.

Foto: Grethe Thobroe / NRK

Den omstridte 22. juli-utstillingen åpnet i dag for publikum i regjeringskvartalet i Oslo, og flere sto i kø for å komme inn. Spjelkavik forteller at flere av trønderfamiliene som mistet sine kjære har dratt ned for å se utstillingen på forhånd.

– Vi i støtteforeninga gir de som har mista folk støtte til å dra selv, men vi vil ikke lage et arrangement. Det er en privat sorg også, og vi synes det er viktig at de som har mista sine har lov til å se dette alene før det åpnes for offentligheten, forteller Spjelkavik, som selv har sett deler av utstillingen.

– Jeg har sett en del av prosessen, og det er sannheten, men det er forferdelig sterkt. Men det var jo forferdelig det som skjedde.

Foreldre sliter

Flere av foreldrene som mistet barn på Utøya sliter fortsatt med ettervirkningene, og over halvparten av dem er sykmeldte.

Det forundrer meg ikke at foreldre som har mista sine barn synes dette er vanskelig. Det går ikke an å sammenligne sorg, men kan man få en forklaring, så kan man kanskje få en lindring av det. Men at noen bevisst har gått inn for å drepe ungene deres . . . jeg beundrer de foreldrene som har kommet seg i jobb, sier Spjelkavik.

– Jeg tror at det er positivt å støtte disse foreldrene og si at det er naturlig at de sliter. Vi skal fortsette med å gi omsorg, det synes jeg er det viktigste med støttegruppa. Det er veldig mange forskjellige måter å takle sorg på, og det skal det få lov til å være, avslutter hun.