Hopp til innhold

Har fått reaksjoner på 22. juli-utstilling

Når pårørende og overlevende får se 22. juli-utstillingen i Regjeringskvartalet, blir det med helsepersonell til stede. Leder for den nasjonale støttegruppa etter 22. juli, Lisbeth Kristine Røyneland, sier flere har sagt at de ikke vil se utstillingen.

Bombebilen

UTSTILT: Restene av bilen Anders Behring Breivik brukte til å detonere bomben i regjeringskvartalet skal vises på utstillingen.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Lisbeth Kristine Røyneland

RÅDSPURT: Lisbeth Kristine Røyneland i støttegruppa har vært involvert i planene om en 22. juli-utstilling i Regjeringskvartalet.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Utstillingen kom i stand da vi i støttegruppa og AUF for ett og et halvt år siden ble forespeilet et «midlertidig» minnested i regjeringskvartalet, forteller Lisbeth Kristine Røyneland, som leder den nasjonale støttegruppa etter 22. juli.

– Har lukkede visninger for berørte

Utstillingen inneholder en rekke bilder og tekster fra terrordøgnet og tiden etterpå, fra de første Twitter-meldingene om terroren til utdrag fra 22. juli-kommisjonens rapport.

I tillegg huser utstillingen gjenstander Anders Behring Breivik brukte under angrepet, så vel som gjenstander etterlatt av ofrene.

– Hvordan reagerer de berørte?

Breiviks uniform

UTKLEDD: Effekter fra Breiviks politiforkledning er blant gjenstandene som stilles ut.

Foto: Politiet

– Det har kommet mange forskjellige reaksjoner. Noen sier de kanskje ikke vil gå og se senteret, og det skjønner jeg godt. Vi reagerer alle forskjellig, sier Røyneland.

– Er dere redd for følelsene som kan oppstå blant pårørende og overlevende når de ser utstillingen?

– Ja, på en måte. På den annen side har vi lukkede visninger for de berørte, der vi går sammen puljevis, og med helsepersonell til stede.

– Hvorfor er denne utstillingen viktig?

– Først og fremst for å hedre de drepte, de overlevende og de etterlatte. Det er også viktig å fortelle historien for fremtidige generasjoner, sier Røyneland.

– Ingenting er pakket inn

Mani Hussaini

RÅDSPURT: AUF-leder Mani Hussaini sier han har respekt for dem som ikke ønsker å se utstillingen.

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

AUF-leder Mani Hussaini sier han selv ikke fått negative tilbakemeldinger, men sier han har full forståelse for at noen kanskje ikke ønsker å se gjenstandene som er utstilt.

– Jeg har respekt for dem som ikke ønsker å se det. Utstillingen er veldig sterk, sier Hussaini til NRK.

– Ingenting er pakket inn. Det er den brutale, nakne sannheten om 22. juli. Det er sterkt, men 22. juli var en brutal, ubegripelig dag i vår historie.

Han sier målet med utstillingen er å gi kunnskap om terrorangrepet og fortelle historien om hvordan Norge svarte på terrorhendelsene i timene og dagene som fulgte.

– Det var noe vakkert som skjedde i landet vårt, jeg tror ikke alle er klar over det. Kanskje fremtidige generasjoner kan lære av at vårt svar til gjerningsmannen var å støtte opp om verdiene han var imot.

Hussaini fikk selv se utstillingen tirsdag, og ble spesielt grepet av utstillingens siste bilde, av folkemassene som synger «Barn av regnbuen» på Youngstorget under rettssaken mot Breivik.

– Etter å ha sett bilder av alle ødeleggelsene, det å se den norske reaksjonen på rettssaken ... det er for vakkert til ikke å vise til fremtidige generasjoner. Det viser nordmenn på vårt beste, sier Hussaini.

AKTUELT NÅ