Hopp til innhold

Besøkende om 22. juli-utstilling: – Kjente jeg begynte å fryse

REGJERINGSKVARTALET (NRK): Over 200 personer sto i kø for å se den omstridte 22. juli-utstillingen, som nå er åpen for publikum. – Det var helt grusomt, sier Turid Nessøe, som var blant de første besøkende.

Olav Horn og Turid Nessøe

Olav Horn og Turid Nessøe var blant de første publikummerne som så den nye utstillingen, og forteller om sterke inntrykk.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Fire år etter terrorangrepet 22. juli 2011 åpner det omdiskuterte senteret, som skal vise hva som skjedde den grufulle dagen for fire år siden.

En halv time før senteret offisielt åpnet klokken 14.00, dannet det seg kø ved inngangen. Like før dørene åpnet sto over 200 personer og ventet. Enkelte av de frammøtte har tatt med med røde roser for å minnes de 77 som ble drept for fire år siden.

– Kjente jeg begynte å fryse

Turid Nessøe var blant de første publikummerne som så utstillingen.

– Det var sterkt, spesielt da jeg kom inn og så alle de flotte ungdommene og menneskene som ble drept på Utøya, og i Regjeringskvartalet. Det var helt grusomt, og jeg kjente at jeg begynte å fryse, sier Nessøe.

Hun bor selv like i nærheten, og fikk et soveromsvindu delvis ødelagt av trykket fra Breiviks hjemmelagde bombe.

– Det var også veldig sterkt å se filmen fra Regjeringskvartalet, der alt faller ned. Det var nesten som en reprise, sier Nessøe.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kø for å se 22. juli-utstilling

En halvtime før utstillingen i regjeringskvartalet startet, dannet det seg en kø ved inngangen.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Ambulanse på plass

Allerede før dørene åpnet måtte en gråtende kvinne forlate plassen foran regjeringskvartalet, sterkt preget av omgivelsene. Ute i Akersgate står en ambulanse i beredskap, i tilfelle intrykkene skulle bli for sterke.

Lederen for den nasjonale støttegruppen etter 22. juli, Lisbeth Kristine Røyneland, har fortalt at hun har fått mange tilbakemeldinger fra pårørende som ikke ønsker å se utstillingen.

Olav Horn har reist fra Måløy i Sogn og Fjordane for å se utstillingen, og mener den var godt bygget opp.

– Den er veldig godt strukturert, faktaorientert og lærerik. Samtidig er det sterke inntrykk, særlig rommet der bildet av alle de unge henger. Det blir en kolossal kontrast mellom livet og døden, særlig når man ser den ødelagte bilen lenger inne, sier Horn.

Artikkelen fortsetter under bildegalleriet.

– Må komme seg videre

Raymond Gjerde

Raymond Gjerde er ikke interessert i å se den omdiskuterte utstillingen.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Før dørene åpnet for vanlige publikummere, hadde allerede Erna Solberg og Jens Stoltenberg sett og forsvart utstillingen, som blant annet viser gjerningsmannens utbrente bombebil og falske id-papirer.

NRK snakket med flere mennesker på gata i Oslo som kan forstå de at enkelte pårørende reagerer. En av dem er Raymond Gjerde, som sier han ikke tror han hadde likt minnesenteret, dersom han selv var berørt av angrepet.

– Jeg tror det er noen sår i livet som man må komme seg videre fra. Å bli minnet på det tror jeg ikke hjelper de pårørende. Det er bedre at de får hjelp til å komme over det, sier Gjerde.

Artikkelen fortsetter under bildegalleriet.

– Kan gi mer oppmerksomhet

Han får støtte av Ahmad Saade, som snakker med NRK ved Karl Johans gate, noen hundre meter unna regjeringskvartalet.

– Jeg tror mye av det skjedde 22. juli, skjedde fordi gjerningsmannen ville ha oppmerksomhet rundt en sak han trodde på. Å lage denne utstillingen vil gi ham mer av det han ville oppnå, sier Saade, som sier han ikke har noen interesse av å se utstillingen selv.

Utstillingen er åpen til klokken 19.00 i dag.

Jens Stoltenberg

– En ærlig og brutal utstilling, sier tidligere AP-leder Jens Stoltenberg, som besøkte minnesenteret for første gang i dag.

AKTUELT NÅ