Hopp til innhold

Ønsker et oppgjør med drikkekulturen i fotball

Bjørn Hansen mener spillernes holdninger til alkohol er så dårlige at norsk fotball ikke kan beskrives som toppidrett.

Tar et oppgjør med alkohol i norsk fotball

SE VIDEO: Bjørn Hansen liker ikke drikkekulturen i norsk fotball, og mener at toppfotballen i Norge begynner å få et omdømmeproblem.

– Barn, unge og voksne begynner jo å tro at det er slik det skal være, med fotball på dagen og festing på natten. Det kan vi ikke akseptere, sier Bjørn Hansen, som er konsulent i Olympiatoppen.

Den tidligere RBK- og landslagsassistenten snakker om episoden som førte til at Nicki Bille Nielsen i påska ble siktet for vold mot en politimann i København.

Den danske spissen hevder at han ikke var overstadig beruset, men har likevel i ettertid fått alkoholforbud fra klubben.

Bille Nielsen er langt fra den første fotballspilleren som er glad i en fest, og Bjørn Hansen mener norsk toppfotball begynner å få et omdømmeproblem.

– Troverdigheten står på spill. Det vet vi, og jeg tror vi må ta konsekvensene av det. Vi har mye å gå på når det gjelder trening, og vi har mye å gjøre når det gjelder spillereglene.

Øl i garderoben etter kampslutt

Mike Jensen

Mike Jensen ser ikke noe problem i at spillere kan nyte en øl etter kamp.

Foto: Snæland, Alf Vidar / NTB scanpix
Arve Hjelseth

Idrettssosiolog Arve Hjelseth mener det viktigste er hvor mye man drikker.

Foto: Morten Andersen / NRK

I Rosenborg praktiseres regelen om frihet under ansvar. Det betyr at spillerne selv er ansvarlige for hvor mye alkohol de drikker.

– Folk har lov til å mene, men vi vet for det meste av tiden når det er greit med litt alkohol i kroppen og når det ikke er det. Etter kamp er det ikke noe problem å ta et par øl eller noen glass vin for å komme ned på jorden og få adrenalinet ut av kroppen, sier RBK-spiller Mike Jensen.

Han kommer fra en fotballkultur i Danmark der alkohol er en naturlig del av profflivet.

– Det er veldig normalt i Danmark at man etter kamp kommer inn med en kasse øl i garderoben. Det synes jeg er okey, for da sover man ofte bedre og det er fortsatt som regel lenge igjen til neste kamp, forteller han til NRK.

– Ikke uvanlig at spillere går på byen

Idrettssosiolog Arve Hjelseth er ikke overrasket over det dansken forteller.

– Fotballen er full av historier om både stordrikkere og storrøykere. Det er ikke noe sensasjonelt ved det, sier han.

Hjelseth mener det ikke er et spørsmål om alkohol eller ikke for spillerne, men at det handler om å lære seg hvordan man skal drikke.

– Å ta en øl etter kamp er fortsatt veldig vanlig i mange miljøer, og er heller ikke sett på som noe stort problem hverken fra et idrettsmedisinsk eller moralsk perspektiv. Det er ikke noe uvanlig at fotballspillere går på byen.

– Drakk man før kamp, fikk man ikke spille

Dersom man skal tro klubbveteranene på RBK-Brakka på Lerkendal i Trondheim, er det lange tradisjoner for å kombinere idretten med alkohol.

– Det het seg at man ikke skulle drikke dagen før kamp. Det var en stående regel. Men det holdt jo ikke det heller da. Ble man oppdaget, fikk man ikke være med på kampen, forteller Sven Davidsen, som spilte sammen med blant andre legendariske Odd Iversen.

Dagens Rosenborg-spillere har en tabbekvote, men klubben har ingen klar regel for hvor mange ganger man kan gjøre en feil.

– Vi har ikke noen kuleramme, slik at det er slutt når man kommer til nummer fem eller seks. Vi må vurdere hver enkelt situasjon og se det samtidig i det store bildet, sier sportslig leder Erik Hoftun.

Rosenborg-spiller Mikael Dorsin mener fotballspillere har et ansvar for å vite hvor grensen går.

– Man er et forbilde og da handler om å oppføre seg. Vi skal være profesjonelle.

– Skal vi ut for å ta en øl, handler det om å vite når det passer seg og hvor mye man kan og bør drikke. Det er vår jobb, sier Dorsin.

– Enkelte har misforstått frihet under ansvar

Bjørn Hansen mener fotballen har en lang vei å gå.

– Vi sier jo gjerne at norsk fotball er toppidrett. Jeg er faktisk av en litt annen mening. Hvis vi hadde vært toppidrett så hadde vi ganske sikkert unngått en del av de negative sakene som har dukket opp de siste årene.

Han påpeker at han ikke mener at fotballspillere må holde seg helt unna alkohol, så lenge de klarer å holde seg til den ene alkoholenheten under en middag.

– Jeg vil ikke si at det er en generell ukultur, men det er utøvere som har misforstått begrepet frihet under ansvar.