Hopp til innhold

– Lyngbrannen er under kontroll i Nærøy

Like før klokken 21.00 mandag kveld melder politiets innsatsleder på stedet at lyngbrannen er under kontroll på Ottersøy i Nærøy.

Etterslukking lyngbrann Nærøy

30 mann vil holde vakt i hele natt for å passe på om brannen blusser opp igjen. Helikoptrene vil fortsette med etterslukking til det blir for mørkt til å fortsette.

Foto: Nareas Sae-Khow / NRK

– Situasjonen er nå slik at vi kan si at brannen er under kontroll. Det er etterslukking som pågår nå, sier Frithjof Pedersen, politiets innsatsleder på stedet.

Omtrent elleve timer etter at brannen brøt ut har brannvesenet kontroll på flammene på Ottersøy i Nærøy kommune i Nord-Trøndelag.

– Nå er det ikke noen fare for at folk eller bebyggelse vil bli skadet. Så folk kan ta det med ro og legge seg til vanlig tid. Det er ingen fare for at de kommer til å bli overrasket av noe brann i løpet av natta, sier Pedersen.

Etterslukkingsarbeid etter lyngbrann i Nærøy

Tre helikoptre har deltatt i slukningsarbeidet.

Foto: Nareas Sae-Khow / NRK

Vil ha 30 mann ute i hele natt

Opp mot 100 personer fra flere brannvesen og sivilforsvaret har deltatt i slukningsarbeidet. Det vil også være mannskap ute i natt, opplyser innsatslederen.

– Vi har tretti mann som kommer til å være ute i terrenget i hele natt. De har visuell kontroll samtidig som de tar slukkearbeid, sier Pedersen.

Nærøy lyngbrann

Flere kvadratkilometer brant på Ottersøya mandag. Helikoptrene var ekstremt viktig i slukningsarbeidet, opplyser innsatslederen på stedet.

Foto: Nareas Sae-Khow / NRK

Tre helikoptre har deltatt i slukningsarbeidet, og de vil fortsette å fly til det blir mørkt.

– Mannskap og tilgangen til drivstoff er såpass god at de kan kjøre hele natta hvis det er lys til det, sier Pedersen.

Helikoptrene har vært viktig i arbeidet med slukkinga, opplyser Pedersen.

– Det er et tungt område å gå i. Det er fjellandskap, så det å løpe etter vann og slanger går ikke. Så her er det nok helikoptrene som har bidratt til at vi har kunnet slukke brannen så raskt som vi har gjort, sier han.

– Har du noe tidsperspektiv på når dere kan si at dette er helt over?

– Nei. Det er torv og lyng som brenner, og selv om det ikke er noen flammer, så kan det ligge glo der. Kommer det et vindpust så kan det ta seg opp litt. Så derfor vil det være folk utover hele natta, sier Pedersen.

Den kraftige vinden gjør at brannvesenet har problemer med å få kontroll på brannen på Ottersøya i Nord-Trøndelag.

Se video fra lyngbrannen mandag ettermiddag.

– Fjern tørt løv og brennbar kvist

Meteorologisk institutt melder om stor lyng- og gressbrannfare i Trøndelag inntil det kommer nedbør. Avdelingsleder i Trøndelag brann- og redningstjeneste, Anna-Karin Hermansen, ber folk være forsiktige.

Anna-Karin Hermansen , leder Forebyggende avdeling i Trøndelag brann - og redningstjeneste.

Anna-Karin Hermansen, avdelingsleder i Trøndelag brann- og redningstjeneste.

Foto: Kari Sørbø / NRK

– Det er viktig å forholde seg til reglene som finnes, og de sier at du ikke har lov til å tenne bål, bruke engangsgrill eller ha åpen ild i marka nå, med mindre det åpenbart ikke kan føre til brann, sier Hermansen.

Hun fraråder uansett å bruke åpen ild slik situasjonen er nå, og har noen tips til hvordan folk kan forhindre at en eventuell brann sprer seg.

– Det er en del ting man kan gjøre for å hindre at brann sprer seg til bygninger. For eksempel kan man rydde på tomten, fjerne alt tørt og gammelt løv og brennbar kvist og lignende, sier hun.

Laster Twitter-innhold

NRK anbefaler