NRK Meny
Normal

Naturvernforbundet: – Lakserømninga er svært alvorlig

Naturvernforbundet mener lakserømninga utenfor Trøndelagskysten er svært alvorlig da den kan gjøre stor skade på villaksbestanden i regionen. Så mye som 700.000 laks kan ha sluppet fri.

Anlegg Marine Harvest Indre Skjervøya

Det ble i går oppdaget flenger i nøter ved to anlegg utenfor Trøndelagskysten. Til sammen 700.000 oppdrettslaks kan ha rømt, blant annet fra dette anlegget i Osen.

Foto: Marine Harvest

Lars Haltbrekken

Leder i Naturvernforbundet, Lars Haltbrekken.

Foto: Kjell Herskedal / SCANPIX

Det var i går det ble kjent at så mye som 700.000 oppdrettslaks kan ha sluppet fri fra to nøter ved Salmar og Marine Harvest sine anlegg utenfor Roan og Osen i Sør-Trøndelag.

Mener næringa ikke har kontroll

Naturvernforbundet mener dette viser at oppdrettsnæringa ikke har kontroll på rømninger. Nå krever leder Lars Haltbrekken tiltak fra regjeringshold.

– Regjeringa må redusere volumet i oppdrettsnæringa til et nivå som næringa faktisk kan håndtere.

Kommunikasjonsdirektør i Marine Harvest, Jørgen Christiansen, sa til NRK i går at de nå vil gå igjennom både rutiner og standarder for utstyret som blir brukt på anleggene.

Kan gå hardt utover villaksen

Haltbrekken mener gårsdagens lakserømning kan være svært alvorlig da antallet laks som har sluppet fri kan tilsvare antallet fisk som totalt har rømt de tre siste åra.

– I så fall er det svært alvorlig. Denne type rømninger kan gå hardt utover villaksbestanden. Det kan gi genetisk forurensning og forstyrre laks i gyteprosessen. Anleggene ligger også svært nært viktige laksefjorder som Trondheimsfjorden og Namsenfjorden, i tillegg til viktige lakseelver.

Fiskeridirektoratet og politiet er i dag tilstede ved anleggene for å finne ut hva som har skjedd, og for å sikre seg at selskapene begrenser skadene.

Har satt ut 150 garn

Marine Harvest har reparert flengen i nota på sitt anlegg, og har satt ut 150 garn for å fange laksen.

– I Marine Harvest har vi nulltoleranse for rømning. Dette skal ikke skje, selv ikke i en orkan. Vi gjør alt vi kan for å gjenfange fiske som har rømt, sa regiondirektør Knut Utheim til NRK.no i går.

Det er ikke bekreftet at det har skjedd en rømning på anlegget som eies av Salmar, det er kun en mistanke så langt, men selskapet bekrefter at det er funnet en rift i ei not med 350.000 laks.

– Uvær ingen unnskyldning

De to rømningene skjedde trolig under helgas kraftige uvær, noe som ikke er en unnskyldning for Naturvernforbundet.

– Det er helt vanlig med høst- og vinterstormer. Oppdrettsnæringa må også ta høyde for dette. I fremtiden vil vi se større intensitet i denne type stormer, noe som stiller enda større krav. Klarer man ikke å håndtere en kraftig høststorm, ser vi med gru på fremtida.

I februar rømte 175.000 laks fra Salmars anlegg på Hitra i Sør-Trøndelag. Selskapet fikk nylig fire millioner kroner i bot for hendelsen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Video fra Trøndelag

Midtnytt
Jens Kvernmo får fisk i forteltet sitt. Se serien på NRK1 tirsdager klokken 20.25