– Jeg er her for å vise medfølelse

Justisminister Anundsen er nå i Flatanger. Han betegner situasjonen som en tragedie.

Justisminister Anders Anundsen er kommet til Flatanger.

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) sier han var i Trondheim på annet oppdrag i dag, omtrent tre timers kjøring fra Flatanger. Like etter klokka 16 ankom han Lauvsnes.

– Jeg er kommet hit for å se på hvordan de har håndtert situasjonen, men det viktigste nå er egentlig å vise medfølelse for de som er rammet av denne tragedien, sier Anders Anundsen (Frp) til NRK.

Flatanger kommune har siden mandag kveld vært herjet av en voldsom lyngbrann som politiet anslår har slukt minst 90 hus i bygdene Småvær og Hasvåg.

Justisministeren ankom Flatanger like etter klokka 16 tirsdag ettermiddag og skal etter planen dra fra stedet igjen senere i kveld.

– Dette har rammet mange, mange har mistet alt de eier. Minner har gått tapt. Det er en kritisk situasjon når skog- og lyngbrann oppstår under sånne værforhold, sier Anders Anundsen til NRK foran rådhuset på Lauvsnes.

– En fantastisk innsats

Justisministeren roser mannskapene som stadig jobber for å få kontroll på situasjonen.

– Det er gjort en fantastisk stor innsats. Jeg har inntrykk av at vi har hatt de resurssene det er behov for, sier han.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har to helikoptre klare til bruk hvis vindforholdene i Flatanger bedrer seg. Foreløpig har all beredskapshjelp foregått fra bakken på grunn av vanskelige værforhold.

– Helikopterkraften vår er stor, så når forholdene gjør det mulig å bruke dem vil de sette igang. Mange frivillige har bidratt og sivilforsvar er på plass og heimevernet er på vei. Det viser at vi klarer å få til kraftsamling når det skjer store ting. Men det største perspektivet, og det vanskeligste for mange, er alle de som er direkte ramma, sier Anundsen.

Anundsen sier det er viktig at også nasjonale beredskapsressurser står til tjeneste i en slik situasjon.

– Det er viktig for meg å følge opp de som er rammet av dette, og høre om de har fått den hjelp og bistand de har behov for, sier han.

– Flatanger er en liten kommune. Hvordan kan storsamfunnet hjelpe?

– Det er tradisjon i Norge å hjelpe kommuner som er ramma av slike tragedier. Det er jeg overbevist om at vi skal gjøre denne gangen også, sier Anundsen.

– Hva skal du nå snakke med ledelsen i kommunen om?

– Nå skal jeg først og fremst ikke være et forstyrrende element i den operasjonen som fortsatt pågår. Jeg skal høre om det er noe mer vi kan gjøre, noe de savner eller erfaringer de ønsker å dele, sier Anundsen.

Følg utviklingen i Flatanger direkte i NRKs Nyhetssenter

– Minner om Lærdal-brannen

Sivilforsvaret og brannmannskaper har jobbet med å få kontroll over brannen i Flatanger siden den brøt ut mandag kveld. DSB står også klare med et helikopter til slukningsarbeidet, dersom forholdene skulle ligge til rette for hjelp fra lufta. I tillegg er ytterligere et helikopter gjort tilgjengelig på Værnes.

– Det har utviklet seg til en voldsom brann som er svært krevende å håndtere. Helikopteret vi sendte til unnsetning i dag tidlig, har ikke kunnet tas i bruk på grunn av sterk vind. Slik sett minner værforholdene mye om sånn de var under Lærdal-brannen, sier avdelingsleder Hans Kristian Madsen i DSB til NTB.

I tillegg til rundt 100 lokale brannmannskaper, bistår 25 personer fra Sivilforsvarets fredsinnsatsgrupper i Namsos og Steinkjer, skriver direktoratet på sine hjemmesider. Også Heimevernet er koblet inn i beredskapsarbeidet.

– Katastrofe for hele samfunnet

På Stortinget er nyheten om brannen mottatt med forferdelse.

Trine Skei Grande Grande som kommer fra Overhalla i Nord-Trøndelag, kjenner mange som har tilknytning til kommunen som er rammet av brann.

– Jeg føler veldig med dem. Jeg kjenner mange som kommer derfra, folk som har hytte der og som tilbringer mye av fritiden sin der. Nå ser vi at stedet står i brann, og da gjør vondt langt inn i magen, sier hun til NRK.

Hun beskriver Flatanger som er fantastisk vakker kommune med mange flotte fritidssteder.

Siste fra Trøndelag

Midtnytt med Alf Skille 19.45

Midtnytt med Alf Skille 19.45