NRK Meny
Normal

– Det var frustrerende å ligge der

For sju år siden var Jonny Roger Seem savnet i fjella mellom Oppdal og Sunndal i to døgn. Nå går tankene til de fire skiløperne som er savna.

Jonny Roger Seem var på hundesledetur i Sunndalsfjella i 2007 da han ble rammet av kraftig uvær.

Jonny Roger Seem var på hundesledetur da han ble overrasket av kraftig uvær i Sunndalsfjella i 2007. Nå går hans tanker til de fire skiløperne som er savnet i det samme området.

Leiteaksjon Sunndalsfjella

Det har vært vanskelige forhold for letemannskapet i Møre og Romsdal mandag og tirsdag.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

– Jeg tenker jo litt på det, og det er skummelt å være i området i dette været. Man ser ingenting, og terrenget er bratt og kupert, sier Seem, som nå er blitt 48 år.

I 2007 ble han overrasket over dårlig vær, og måtte pakke seg ned i hundesleden for å få ly fra uværet. Der ble han liggende i to døgn før letemannskap fant ham.

– Jeg hadde med meg ei slede som jeg bruker når jeg kjører med hunder, så det er jo en litt annerledes situasjon. Da har man ly for vær og vind. Men det var uten tvil frustrerende å ligge der, sier Seem.

Vanskelige leteforhold

Det var mandag ettermiddag klokken 17.00 at fire menn ble meldt savnet i Sunndalsfjella. Minst en av de savna er fra Trøndelag, mens en annen er fra Sunndalen.

– De var et reisefølge på seks unge menn. To gikk i en retning, mens de andre gikk i en annen, sier operasjonsleder Kjell Biesmans til NRK.

De fire mennene skal være fjellvante folk, men været har vært svært dårlig og leteforholdene vanskelige.

– De negative tankene er skumle

Jonny Roger Seem mener utstyret har mye å si for hvordan man takler en slik situasjon.

– Er man ikke vant til å gå i fjellet, så holder man seg unna slike områder. Fjellvante folk klarer ei natt ute i slikt snøvær. De vet nok hva man skal gjøre, sier han til NRK.no.

Men Seem sier likevel at det kan være psykisk tøft.

– Det skumleste er når man begynner å få negative tanker. Det kan føre til at man tar litt dårlige valg. Er det dårlig vær, så må man holde seg i ro. Det er det aller viktigste, sier han.

– Evig takknemlig

Etter to døgn i hundesleda var Seem i god form da letemannskapet fant ham.

– Han snakker og sitter i tråkkemaskinen og spiser sjokolade. Det er etter forholdene meget bra med mannen, fortalte operasjonsleder for redningsaksjonen ved Storli, Finn Skårsmoen til Opp.no i 2007.

– Jeg håper at noen av dem som lette etter meg, også er med i denne leteaksjonen. Jeg har stor respekt for det arbeidet de gjør, og er evig takknemlig.

Hundekjøreren Jonny Roger Seem ble funnet i god behold

Bildet viser da Seem ble funnet i god behold etter to døgn i Sunndalsfjella.

Foto: Killingberg,Ludvig / SCANPIX

Video fra Trøndelag

Midtnytt
F-35 flyr over Ørland hovedflystasjon
I Storlidalen i Oppdal er de allerede i gang med å lage skiløyper.