NRK Meny
Normal

– Får komme til Norge for å vitne

Arvid Birkeland, som er tiltalt for hvitevasking av penger i Brasil, får likevel reise hjem til Norge for å vitne.

Arvid Birkeland

Birkeland får komme til Norge etter fem år i husarrest i Brasil

Foto: Privat

– Jeg er veldig glad og ser fram til å sette føttene på norsk jord etter fire og et halvt år.

Det sier Birkeland til NRK Trøndelag etter at han i onsdag kveld fikk utreisetillatelse fra Brasil for å følge rettssaken i Steinkjer neste uke.

Der møter han mannen han mener har et stort ansvar for at Birkeland ble arrestert og senere tiltalt for hvitvasking av penger.

Birkeland er en av seks trøndere som har saksøkt Alf Jostein Sverkmo fra Namsdalseid for ærekrenkelser gjennom medieuttalser .

Det betyr at begge hovedpersonene i feiden med Sverkmo, Birkeland og Trygve Kristiansen, møter i Inderøy tingrett 19.januar.

Ny papirmølle for å få reise

På tross av at Birkeland i over fire år har vært etterforsket av brasilanske myndigheter og alle opplysningene om ham ligger hos politi og påtalemakt i Brasil, måtte han på nytt framlegge omfattende dokumentasjon på hvem han er og hva han eier for den brasilianske dommeren.

Både norsk,plettfri vandelsattest, brasiliansk ekteskaps- og familieattest og dokumentasjon på at eienedelene hans er ført i selvangivelsen måtte til, før dommeren ga utreisetillatelse.

Men Birkeland tar dette som nok et godt tegn på at tiltalen mot ham kommer til å bli frafalt, om det fortsatt kan ta tid.

Norske Økokrim sa allerede for to år siden at ingenting tyder på at Birkeland har hvitvasket penger i Brasil, der han drev restaurant inntil han ble arrestert i mai 2007 i "Operasjon paradis".

Høyre ber Støre svare

Torsdag sendte stortingsrepresentant Linda C. Hofstad Helleland fra Sør-Trøndelag brev til utenriksministeren der hun spør hvorfor ikke Birkeland har fått norsk bistand til straffesaken mot ham i Brasil.

Linda Cathrine Hofstad Helleland

Stortingsrepresentant Linda C. Hofstad Helleland mener Birkeland bør få støtte fra norske myndigheter

Foto: Høyre/CF Wesenberg

– Norsk utenrikstjeneste bisto aldri Birkeland tiltross for at norske myndigheter bidro til at han ble fengslet gjennom feil informasjon fra Økokrim, sier Helleland til NRK.

Hun viser til flere eksempler der norske myndigheter har bistått i straffesaker utenlands:

«(...) blant annet nordmenn som er siktet, tiltalt eller dømt for mord i Kongo, narkotikasmugling i Colombia og pedofili i Gambia. Det er viktig at alle blir betraktet som uskyldige inntil de er dømt og det er viktig at alle sikres en rettferdig rettslig prosess, og nettopp derfor er det viktig at utenrikstjenesten opptrer konsekvent,» heter det i brevet til utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Flere andre stortingsrepresentanter har tatt opp dette tidligere, men fått til svar at norske myndigheter har gjort det de kan, og at Birkeland har en brasiliansk advokat.

Men vedkommende er engasjert av Birkeland selv, som må betale bistanden fra egen lomme.

Må reise tilbake til Brasil om to uker

Selv om Arvid Birkeland i neste uke får reise til Norge, drar han tilbake innen 29.januar.

Den norske statsborgeren har kone og barn i Natal og må være på plass igjen når barna begynner på skolen igjen.

Video fra Trøndelag

Som på Armfeldts tid: I tidsriktige vadmelsuniformer gikk Holtaalske Skieløber Compagnie de to milene over Bukkhammaren, - på treski og med en stav.
Han har seksten verdensrekorder i skøyteløp og er regjerende verdensmester i tre distanser. For å holde seg i form, trener Arne Kjell Foldvik (83) med unge Falken-skøyteløpere i Trondheim.
Fotballfesten på Ranheim ble avlyst i tolvte time. Frustrerte Brann-supportere raser mot avgjørelsen.