Hopp til innhold

Brasil-tiltalt fikk reise heim

Forretningsmannen Trygve Kristiansen fra Trondheim er tilbake i Norge for første gang på mange år. Han er tiltalt for hvitvasking av penger i Brasil.

Strandliv

Trondheims-mann fikk reise heim fra Brasil for første gang på mange år.

Foto: Keilen, Berit / SCANPIX

Trondheimsmannen Trygve Kristiansen landet lørdag kveld på norsk jord.

I mai 2007 ble han og Arvid Birkeland arrestert i Natalprovinsen i Brasil. De har fra første dag avvist samtlige anklager, og nekter enhver form for straffskyld.

Vitner i rettssak

Trygve Kristiansen er en av seks trøndere som har saksøkt Alf Jostein Sverkmo fra Namdalseid i kjølvannet av den såkalte "Brasilsaken". De krever erstatning for tapte inntekter som følge av uttalelser fra Sverkmo som de mener førte til at to av dem har sittet i husarrest i Brasil i snart fire år. Saken starter i Inderøy tingrett om halvannen uke. Kristiansen har fått utreisetillatelse for å vitne som saksøker.


Kompaniskapet sprakk

Sverkmo eide ni prosent av Kristiansens selskap Blue Marlin Group, som drev med eiendomssalg i Natal tidlig på 2000-tallet. Etter at Sverkmo i 2005 ble kastet ut av selskapet, fortalte han om forholdene til Dagens Næringsliv i mars 2006.


Bygning i Natal, Brasil

Økokrim fattet interesse for investeringer i leiligheter i Napal i Brasil.

Foto: NRK

Etter dette fattet norske Økokrim interesse for investeringene i Brasil. Politiet mente mange nordmenn samarbeidet med norsk-pakistanere i den såkalte B-gjengen som kjøpte leiligheter i Natal.

Gjennom et samarbeid med brasiliansk politi ble blant andre Kristiansen arrestert og tiltalt for å ha hvitvasket penger. Kristiansen nekter seg skyldig og mener det er Sverkmos uttalelser som var den direkte årsaken til at han ble dratt inn i saken der flere av B-gjengen ble dømt i 2009.

Den andre av de seks trønderne som har saksøkt Sverkmo er Arvid Birkeland. Han var ikke medeier i Blue Marlin Group, men en venn av Kristiansen fra Trondheim. Også Birkeland har en foreløpig tiltale for hvitvasking av penger.

Senere har norsk Økokrim uttalt til NRK Trøndelag at ingenting tyder på at verken Kristiansen eller Birkeland har hvitvasket penger. Men tiltalen mot dem er ikke frafalt.


Også Birkland vil til Norge

Arvid Birkeland har flere ganger søkt om utreisetillatelse for å besøke sin familie i Trondheim, men fått avslag. Fredag søkte han på nytt.

-Jeg tar det for gitt at også jeg nå får reise til Norge i forbindelse med rettsaken, sier Birkeland til NRK Trøndelag.

Det har ikke lykkes NRK å få kontakt med Kristiansen etter at han kom til Trondheim i helga.

Trondheims-mannen Trygve Kristiansen reiste fra Natal og kom til Norge lørdag.

Foto: NRK