NRK Meny
Normal

– Dette kan bli en fin lue

På første dag av gaupejakta skøyt Torfinn Sivertsen kvoten i sitt jaktområde.

gaupejakt ps

To representanter fra jaktlaget som felte årets første gaupe i Verdal. Torfinn Sivertsen, i rød jakke, skjøt dyret.

Foto: Hans Morten Eriksen / Privat

Fredag startet jakta på gaupe i Norge, og det første dyret er allerede skutt. Det var Torfinn Sivertsen som skjøt dyret, og dermed får han skinnet.

– Jeg vet ikke om jeg skal ha skinnet selv eller selge det, men det kan jo bli en fin lue, sier Sivertsen.

Gaupe

Det var en hunngaupe som ble skutt fredag formiddag.

Foto: Hans Morten Eriksen / Privat

Skuddet falt fredag formiddag i Verdal i Nord-Trøndelag. Jaktlaget har observert denne gaupa en periode, og den skal senest på tirsdag ha tatt et reinsdyr, ifølge Sivertsen.

Til nye jaktmarker

I det jaktområde kan det ikke skytes flere gauper. Sivertsen er fornøyd med å få resultat på første jaktdag, men skulle gjerne sett at kvoten hadde vært på flere dyr.

– Det kunne gjerne blitt skutt flere gauper i dette området. Det er satt et bestandsmål, men når vi tar ut så få dyr kommer vi fort over det tallet når jakta slutter, sier Sivertsen.

Nå reiser Sivertsen og flere av de andre i jaktlaget til andre områder for å skyte flere dyr.

Færre fellingstillatelser

I år ble kvoten på gaupejakt redusert fra 38 til 33 dyr i Midt-Norge en uke før jakta. Det skjedde etter at Miljøverndepartementet kom inn på banen.

Naturvernforbundet mener det var nødvendig.

– Nå har vi en kvote som gjør at vi kan nå ynglemålet i år, sa Øystein Folden, fylkesleder i Naturvernforbundet i Møre og Romsdal til NRK tidligere denne uka.

Det nasjonale målet for bestanden er at det skal være 65 familiegrupper. De siste målingene viste at det var 69 familiegrupper i 2012.