– Dette gir oss god profilering

NTNU sine iTunes-forelesninger er nå sett over 100 000 ganger.

iPod og iTunes

Spanske verb i presens er en av de mest populære forelesningene som er lastet ned fra NTNUs videoer på iTunes.

Foto: JACQUES BRINON / AP

NTNU i Trondheim ble høsten for ett år siden et av de første universitetene i Norden som la ut forelesninger til fri nedlasting på iTunes.

300 forelesninger senere har videoklippene nå blitt lastet ned over 100 000 ganger.

– Folk er interessert i ganske mye forskjellig. En av de mest populære forelesningene våre er en om spanske verb i presens, ler Christian Fossen, som er informasjonssjef ved universitetet.

– Folk kan se hva vi driver med

Han har god grunn til å være fornøyd. Forelesningene som ligger ute er tilgjengelig for alle med internett-tilgang, og man trenger ikke være student for å få en del av kunnskapen.

– Alle kan laste ned dette. Det er helt i tråd med det vi på NTNU ønsker, nemlig å spre kunnskap til flest mulig, sier Fossen.

Så langt ligger både engelske og norske forelesninger ute, og informasjonssjefen tror tilbudet styrker ryktet til universitetet.

– Det er en god profilering. Folk kan se hva vi driver med, se på noen av våre gode forelesere og forskere og se hva de formidler av kunnskap. Vi blir mye mer synlig ute i verden, forklarer Fossen.

Fører ikke til mindre oppmøte

Han mener nye medier gir nye muligheter til å spre kunnskap.

– Det er ingen grenser for hvor mange forelesninger som kan legges ut. Det som har vært, og som fortsatt er en begrensning, er en del juridiske spørsmål om rettigheter til stoff og bilder som må avklares før det kan legges fritt ut for alle, sier Fossen.

– Fører dette tilbudet til færre studenter på forelesningene?

– Neida, folk ønsker fortsatt kontakten med foreleseren. Men dette gir en kjempemulighet, der man kan laste ned forelesninger og følge med, selv om man ikke har mulighet til å være tilstede, forklarer han.