– Bodø leder kampfly-kampen

Det politiske spillet om kampflybasen er ikke over selv om forsvarssjefen har talt. Nå frykter trønderne at seieren kan glippe.

Joint Strike Fighter F-35 JSF.

Trønderne har lent seg tilbake. Samtidig valfarter nordnorske politikere til Oslo for å påvirke Stortinget, ifølge fylkesordføreren i Sør-Trøndelag

Foto: Lockheed / Scanpix/AFP

– Jeg tror mange tror dette vil gå av seg selv, sier Tore O. Sandvik.

Han vil ha kampflybasen til Ørlandet i Sør-Trøndelag, og er bekymra fordi han daglig møter nordnorske politikere som på vei for å møte sentrale regjeringsmedlemmer og stortingspolitikere i Oslo.

I november sa forsvarssjef Harald Sunde at han ville ha den nye kampflybasen på Ørland. Hans fagmilitære råd sa at én kampflybase er nok, og at Ørland oppfyller alle krav.

Tore O. Sandvik

Fylkesordfører i Sør-Trøndelag Tore O. Sandvik mener de trønderske politikerne må skjerpe seg og være med på innspurten i det politiske spillet om kampflybasen.

Foto: NRK

Men det betyr ikke at saken er avgjort, mener Sandvik.

– Det er lite hensiktsmessig å legge en kampflybase midt i en by, men det er politikk som avgjør denne saken, sier han.

Han frykter at nordlendingene skal overtale politikerne til å velge å legge den nye kampflybasen i Bodø.

Trønderne sovna

Stortinget har vedtatt at Norge skal kjøpe 56 jagerfly av typen F35 Joint Strike Fighter fra amerikanske Lockheed Martin. Disse jagerflyene skal erstatte dagens F-16-flåte, og det fagmilitære rådet i Forsvaret mener altså at de bør stasjoneres på Ørland hovedflyplass.

Sandvik tror trønderne ble litt slappe da de fikk Forsvarsjefen på sin side.

– Det at vi har de fagmilitære på vår side må ikke være en sovepute. Hvis vi ikke jobber intenst de neste dagene og ukene, kan noen stjele seieren på målstreken, sier Sandvik.

I løpet av den neste måneden tror Sandvik at de viktigste aktørene på Stortinget vil bestemme seg for hva de mener. Regjeringen og Stortinget skal etter planen ta den endelige avgjørelsen i løpet av våren.