– Prisen skremmer ikke kundene

I dag nådde bensinprisen godt over 15 kroner flere steder i Norge. Så høy har bensinprisen aldri vært her i landet, men det stopper ikke folk fra å fylle som før.

Høye bensinpriser i Tromsø.

Bensinprisen slår alle rekorder. I Tromsø nærmer prisen seg 16 kroner

Foto: Trygve Andreassen / NRK

I Statoil har de liten tro på at en bensinpris på over 15 kroner vil føre til at etterspørselen i Norge går ned. Kjøremønsteret i Norge og Skandinavia har vist seg å være svært stabilt og endrer seg lite med prisene på drivstoff.

Pål Heldaas i Statoil

Pål Heldaas i Statoil tror ikke på kundeflukt.

Foto: Statoil / Pressefoto

– Vi har god økonomi her i nord, og sammenliknet med de fattigste landene i Europa bruker vi lite av inntekten på drivstoff, sier informasjonssjef Pål Heldaas i Statoil Fuel & Retail.

Les også:

Ti ganger verre

Heldaas sier vi i Norge vanligvis bruker tre til fire prosent av inntekten vår til drivstoff. I de baltiske landene kan du gange dette tallet med ti. Der er det ikke uvanlig at en tredel av inntekten går til drivstoff, sier han.

Her i landet er det vanlig at en personbil bruker rundt 1000 liter bensin i året. En prisøkning på ti øre per liter utgjør da rundt 100 kroner i året.

Flere bensinkunder NRK har snakka med i Trondheim i dag synes drivstoff er i ferd med å bli dyrt, men sier samtidig at de fyller og kjører som før. Enkelte av bensinkundene mener at sammenliknet med hva vi tjener, er ikke bensinprisen dyr i Norge.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Bensinfylling

Bensinprisen passerte 15 kroner flere steder i landet i dag.

Foto: Trygve Andreassen / NRK

Synes prisen er grei

– Jeg synes det er greit at vi betaler det vi gjør i dag, kanskje kan vi til og med betale litt mer. I forhold til andre land i verden har vi liten grunn til å klage, sa en av kundene på Statoils stasjon på Innherredsveien i Trondheim.

Konkurranseforholdene lokalt betyr mye for om bensinprisen ligger under eller over veiledende listepris fra drivstoffselskapene. Lange transportavstander fører også til prisforskjeller fra distrikt til distrikt.

Veiledende listepris hos Statoil er i dag 14.83 kroner per liter, og med et maksimalt transport-tillegg på 50 øre til de bensinstasjonene som ligger lengst unna tankanleggene, passerer prisen 15 kroner mange steder.

Dyrest i Nord-Norge

Spesielt i Nord-Norge, og en del steder langs kysten, er det lang avstand til tankanleggene. Drivstoffprisene var svært høye mange steder i Nord-Norge onsdag. Enkelte plasser på finnmarkskysten steg prisen til over 16 kroner.

Høyeste pris i Tromsø onsdag var 15,76 kroner per liter 95-oktan. Her begynner folk nå å tenke på om de skal la bilen stå i perioder.

– Dette gjør innhugg i familiebudsjettet. Den høye prisen gjør at vi kommer til å kjøre færre småturer med bilen. Vi må tenke oss mer om før vi eventuelt bruker bilen, sier Geir Kvitle, som fylte drivstoff på Shell i Tromsdalen i Tromsø onsdag formiddag.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Geir Kvitle

Geir Kvitle vurderer å la Bilen stå i Tromsø.

Les også: Bensinprisen mot rekordhøgder

Uro i Midt-Østen

Årsaken til den økte bensinprisen i det siste er vedvarende høy etterspørsel etter olje på verdensmarkedet, kombinert med den urolige politiske situasjonen i Midt-Østen.

– USAs siste sanksjoner mot oljenasjonen Iran, og trusler om angrep på oljeledninger i Syria og Nigeria har ført til det siste prishoppet på ti øre i Statoils listepris. Skal prisene gå ned må enten etterspørselen etter bensin bli mindre, eller så må de politiske forholdene i de oljeproduserende nasjonene i Midt-Østen bli mer stabile, sier Pål Heldaas.