NRK Meny
Normal

270 barn mangler fosterhjem og skoleplass

Mangel på fosterhjem er et stort problem i hele Norge og akkurat nå mangler mange et hjem til høsten. Det betyr også at ingen av dem vet hvor de skal gå på skole.

Barn og foreldre

Før skolestart er behovet for fosterhjem større enn noen gang.

Foto: colourbox.com / colourbox.com

Torill Ertsaas

Torill Ertsaas håper flere melder seg til å bli fosterhjem.

Foto: Privat

– Dette er barn som allerede har en vanskelig hverdag. De burde hatt fosterhjem før skolen starter, slik at ting kommer i riktig tur og orden. Da ville det oppleves tryggere for barna, men dessverre er det ikke slik, forteller leder for Bufetats inntak av fosterhjemsrekruttering i Nord-Trøndelag, Torill Ertsaas til NRK.

Veldig sårbar situasjon

Bine Kristin Kristoffersen

Leder ved Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk i Levanger, Bine Kristin Kristoffersen.

Foto: Privat

Leder ved Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk i Levanger, Bine Kristin Kristoffersen forklarer at det er en vanskelig prosess for barna å skulle tilpasse seg nye voksne og et nytt miljø.

– Et barn som venter på en familie vil alltid være i en veldig sårbar situasjon og det vil oppleves som en form for krise. Når det skjer et brudd med de biologiske foreldrene samtidig som de må etablere en ny relasjon, blir det veldig vanskelig. Unger trenger forutsigbarhet, trygghet og omsorg, forteller hun til NRK.

Hun og psykolog Christine Seemann har bred kompetanse når det gjelder barns psykologi.

– Disse barna har jo gjerne lært seg noen måter å leve på i det miljøet de har vært i. Plutselig kommer de i en situasjon hvor den måten å leve på ikke fungerer lengre, sier Seemann.

Ønsker interesserte

Over tusen barn mangler fosterhjem hvert år, men Norge mangler familier. For å få plassert barna så fort de kan, ønsker Bufetat nå å komme i kontakt med flere som er kan være nysgjerrige på å bli fosterfamilie.

– Det er en matcheprosess i forhold til barnets ønsker, familiens ønsker og hva de har å tilby når vi velger ut fosterhjem, sier Ertsaas.

Hvert barn har forskjellige ønsker og behov, samtidig som de er i forskjellige aldre. Da trengs det også mange forskjellige fosterhjem å velge i.

– Det er veldig variert hva en god fosterfamilie er. Vi trenger både enslige, likekjønnede par, den såkalte kjernefamilien, unge eller også de over 60, sier hun.