NRK Meny
Normal

13 års fengsel for «et voldsomt drap»

En 28-åring er dømt til 13 års fengsel for drapet på sin kone Nilofer Naseri på Melhus 28. september i fjor.

Krimteknikere undersøker stedet hvor en kvinne ble funnet drept på Melhus

Nilofer Naseri ble funnet død i sitt hjem på Melhus 28. september i fjor. Nå er mannen hennes dømt for å ha drept henne.

Foto: Morten Andersen / NRK

Ektemannen har sagt seg skyldig i forsettlig drap på Naseri, men nektet for at det var planlagt. Normalstraff for et forsettlig drap er rundt 12 år, men aktor la i forrige uke ned påstand om 13 års fengsel. Fredag formiddag fikk aktoratet fullt medhold fra Sør-Trøndelag tingrett.

Da den dømte ble ført ut av rettssalen kom en av Naseris familemedlemmer med høylytte tilrop. Ifølge 28-åringens forsvarer Øyvind Bergøy Pedersen var dette grove utsagn.

Den 27 år gamle ettbarnsmoren ble funnet drept leiligheten sin. I tiltalen fra Sør-Trøndelag tingrett står det at ektemannen klemte kona rundt halsen slik at hun ikke fikk puste, og at han stakk henne flere ganger med kniv i halsregionen. Parets to år gamle sønn var i leiligheten under drapet, og sammen med faren sin da han ble pågrepet et annet sted i Melhus kort tid etter at politiet ble varslet.

28-åringen ble også dømt for drapstrusler, noe han hele tiden har nektet for.

Retten viser til blant annet vitnemål fra avdødes mor, far og advokat samt politibejenten ved lensmannskontoret i Melhus, som mottok Naseris anmeldelse om trusler samme dag som drapet skjedde.

Retten: – Et voldsomt drap

Ekteparet, som opprinnelig kommer fra Afghanistan, hadde før drapet et turbulent ekteskap. De bodde fra hverandre og avdøde ønsket skilsmisse fra mannen.

I Sør-Trøndelag tingrett forrige uke sa den dømte at han husker å ha klemt rundt halsen hennes og holdt henne over munnen. Så mistet han etter eget utsagn kontrollen og kunne ikke gjøre rede for hvordan hun fikk knivstikkene.

– Dette er handlinger til en person som har drept sin ektefelle – og som vet det, sa aktor, statsadvokat Unni Sandøy da hun prosederte i Sør-Trøndelag tingrett 11. februar.

Under domsavsigelsen viste retten til at drapet var voldsomt, med både kvelning og stikk. I tillegg var sønnen til stede i leiligheten. Dette legger retten «betydelig vekt» på når det gjelder straffeutmålinga, heter det i dommen.

At tiltalte mener det var avdøde som først skal ha angrepet ham kan være tilfelle, men dette forsvarer ikke tiltaltes handlinger etterpå, mener retten.

LES: Drapstiltalt angrepet i retten

Nilofer

28. september i fjor var Nilofer Naseri på en elektronikkbutikk for å kjøpe en tv. Bare timer senere ble hun drept.

Foto: Overvåkningskamera

Tar betenkningstid

Mannen tar betenkningstid på om han vil godta hele dommen.

– Det er helt naturlig. Det er ting i dommen som vi må se nøyere på. Blant annet har ikke retten kommentert at min klient hadde knivstikk bak på leggen. Jeg mener dette burde ha en viss betydning på straffeutmålingen, sier forsvarer Øyvind Bergøy Pedersen til NRK.

– Jeg er enig med retten i at et forutgående basketak ikke har betydning for straffespørsmålet. Men hvis det er slik at han ble angrepet og stukket med kniv, har dette betydning.

Statsadvokat Unni Sandøy

Aktor, statsadvokat Unni Sandøy, ba om 13 års fengsel for ektemannen til Nilofer Naseri.

Foto: Joar Elgåen / NRK

Aktor, statsadvokat Unni Sandøy, fikk altså medhold i straffepåstanden og i de sentrale elementene i bevisvurderingene.

– Vi ser på domfeltes kuttskader som ubetydelige i denne saken, og kan ikke se at det på noen måte skal påvirke verken skyldspørsmål eller straffeutmåling, sier hun til NRK.

Må betale erstatning

Bistandsadvokat Sigrun Dybvad har krevd 50.000 kroner over standard i oppreisningserstatning for avdødes sønn, det vil si 250.000 kroner. I tillegg vil hun at hver av forelderene til Nilofer Naseri skal få 200.000 kroner.

Tingretten avgjorde fredag at den dømte må betale sønnen 250.000 kroner i erstatning og at foreldrene skal ha 200.000 hver.

– Jeg er fornøyd med at normen til Høyesterett fravikes i denne saken, hvor et barn har vært tilstede under en slik voldshandling og opplevd så mye, sier Dybvad.

Hun sier foreldrene til Nilofer har uttrykt takknemlighet over behandlingen saken har fått i retten, og at de føler datterens verdighet er ivaretatt.

28-åringen må også betale tilsammen 115.800 i diverse andre erstatninger, som eksempelvis utgifter til gravferd og tapt arbeidsfortjeneste for avdødes far.

LES: Nilofers familie: – Han ville ha full kontroll