NRK Meny
Normal

- Korridorpasientene må bort

- Korridorpasientene må bort. Det krever pasientombudet og fylkeslegen i Nord-Trøndelag, ellers vil de klage saken inn for Statens Helsetilsyn.

Korridorpasienter
Foto: Morten Holm / Scanpix

Fylkeslege Marit Dypdal Kverkild og pasientombud Kjell Vang krever nå at Helse Nord-Trøndelag finner ut hva som skal til for å unngå korridorpasienter ved sykehusene i fylket.

Dersom det ikke skjer, vil saken bli klaget inn til Statens Helsetilsyn.

- Vi har fått en del risikoinformasjon om at antallet korridorpasienter øker i Nord-Trøndelag. Vi vurderer å gå til Statens Helsetilsyn med denne informasjonen, sier fylkeslege Marit Dypdal Kverkild.

Hun får støtte fra pasientombud Kjell Vang, som mener at Helse Nord-Trøndelag må få klarhet i hvordan de skal takle det kommende halvåret.

Staten har nemlig bestemt at det ikke skal være korridorpasienter i på sykehus i Norge.

Krever rask avklaring

- Nå har vi hatt et halvår hvor det har blitt terpet på dette, nå er det på tide at vi ser effektene av dette ganske kjapt, sier Vang.

For allerede i midten av januar meldte NRK at sykehusene i Nord-Trøndelag var fulle av korridorpasienter. Fylkeslege Marit Dypdal Kverkild mener det er en uholdbar situasjon for pasientene å ligge på gangen.

- Det blir ikke en fullgod behandling når du ikke får privatliv og taushetsplikten ikke kan overholdes. Man har behov for ro og fred når man er syk.

- Store utfordringer

Informasjonskonsulent Trond Skillingstad i Helse Nord-Trøndelag mener det vil bli problematisk å unngå å ha korridorpasienter, og han innrømmer at sykehuset har store utfordringer.

- Det er vanskelig å ha null korridorpasienter til en hver tid, for antallet pasienter svinger veldig. Når vi lykkes med å nå null korridorpasienter kan jeg ikke spå, for da trenger vi bedre løsninger enn i dag.

Et eventuelt pålegg fra Statens helsetilsyn vil helse Nord-Trøndelag se alvorlig på.

- Kommer det pålegg fra Statens Helsetilsyn på korridorpasienter, vil vi sette inn et ekstraordinært arbeid på dette.

- Flere sengeplasser

Pasientombudet mener at løsningen er klar. Antall sengeplasser må opp.

- Antallet korridorpasienter økte veldig da Helse Nord-Trøndelag skar ned på antallet sengeplasser i høst, sier Vang.

 

Video fra Trøndelag

Som på Armfeldts tid: I tidsriktige vadmelsuniformer gikk Holtaalske Skieløber Compagnie de to milene over Bukkhammaren, - på treski og med en stav.
Han har seksten verdensrekorder i skøyteløp og er regjerende verdensmester i tre distanser. For å holde seg i form, trener Arne Kjell Foldvik (83) med unge Falken-skøyteløpere i Trondheim.
Fotballfesten på Ranheim ble avlyst i tolvte time. Frustrerte Brann-supportere raser mot avgjørelsen.