NRK Meny
Normal

- Dyra mine led ikke

Bonden på Fosen ble overraska da Mattilsynet i dag kom for å hente de 167 dyra hans.

Bonden som i dag har sett Mattilsynet hente hele besetningen med melkekyr var ikke forberedt på aksjonen.

– Jeg var i kontakt med Mattilsynet senest i uka som var uten at jeg fikk inntrykk av at forholdene skulle tilsi at det var nødvendig med en slik drastisk aksjon, sier han til NRK.

Bjørn Gillund, distriktssjef for Mattilsynet på Fosen vil ikke gå inn på detaljer i saken, sier bare at de har fulgt besetningen en tid.

– Tilslutt ble vi nødt til å fatte dette vedtaket om full avvikling av dyreholdet, sier Gillund.

Har rikelig med fôr

Bonden forteller at han har samarbeidet med Mattilsynet et halvt års tid, og syns de har hatt et greit og åpent forhold. Gårdsdrifta har vært gjennom en økonomisk trang periode, og på vårparten var det lite fôr, men etter en sommer med rik avling har han nå rikelig med fôr på lager, og mener sjøl at økonomien også er i bedring.

– Dyra har hatt det bra, og jeg er skuffa og stiller meg uforstående til at Mattilsynet aksjonerer slik de har gjort i dag, sier han.

– Rammevilkåra er en skandale

Gården er en betydelig melkeprodusent i landssammenheng, og har vært det i mange år. Bonden har drevet sjøl siden 1998, og opplever at det blir vanskeligere og vanskeligere å få melkeproduksjonen til å bli lønnsom.

– Rammevilkåra som myndighetene gir oss melkebønder er en skandale, sier han til NRK.

Han mener det er ei utmagring av næringa, og viser til flere gårder, både sjølstendige og samdrifter som har gått konkurs den siste tida.

– Dette er trist, gården er en av de siste store innen melkeproduksjon som har drevet sjølstendig, sier han.