Hopp til innhold

Ble møtt med kritikk da han teltet i viktig naturområde: – Jeg har lært noe

Eventyreren ante fred og ingen fare, men hadde uvitende jaget reinflokker bort fra viktige paringsområder. Etter 1000 døgn ute lærte han noe nytt om norsk villmark.

Bengt-Are Barstad har fått mye positiv oppmerksomhet på sin tur langs Norge. Men i Finnmark ble han møtt med kjeft.

Bengt-Are Barstad har fått mye positiv oppmerksomhet på sin tur langs Norge. Men i Finnmark ble han møtt med kjeft.

Foto: Kai Erik BUll / NRK

– Vi var hundre prosent sikker på at det var bjørn i området siden reinen ikke oppholdt seg der, sier Hans Ole Eira, distriktsleder i et av Norges største reinbeitedistrikt, Lákkonjárga, i Kautokeino kommune.

Han er fortørnet etter at han via medieoppslag fant ut at «bjørnen», som hadde slått seg ned midt i høstbeiteområdet deres, var eventyrer Bengt-Are Barstad fra Trøndelag.

Sámediggeráđđi Hans Ole Eira. Sametingsråd Hans Ole Eira

Hans Ole Eira er distriktsleder i Lákkonjárga reinbeitedistrikt. Han savner et system som gjør det enklere for folk å vite hvor det er rein.

Foto: Åse M.P. Pulk / Sámediggi

På et Facebook-innlegg skriver Eira at han har funnet løsningen på «mysteriet»:

«Denne karen har «bodd» ved vannet i ca. 2 måneder. Her har han jaktet, fisket og gått turer med sine 4 Alaska huskyer!!! Dette er meget uheldig, med tanke på at reinen ikke har fått brukt dette området under brunsten»

– Jeg ante ikke at jeg hadde forstyrret reinen. Reinen har vært rundt teltene våre, men jeg visste ikke at vi gjorde noe galt, sier Bengt-Are Barstad.

Han tilbakeviser derimot at han har hatt leir over lengre tid på samme sted.

– Jeg har vært tusen dager på tur, og på de tusen dagene har jeg hatt 262 leire – det vil i gjennomsnitt si at jeg har vært litt over tre døgn på hvert sted.

I det aktuelle området lå han noen døgn ekstra.

– Men det var ikke i to måneder. Den lengste liggetiden jeg hadde i det området, det var i en uke tidlig i September. Da lå jeg ikke i kjerneområdet til reinen, men langs den gamle postveien, forteller Barstad.

Bengt-Are Barstad

Bengt-Are Barstad hadde ingen anelse om at han hadde forstyrret reinen i Finnmark.

Foto: Bengt-Are Barstad

– Fikk dårlig samvittighet

Barstad har vært ute i villmarka i tre år. Han har gått Norge på langs, og har nå kommet seg til Vest-Finnmark. Her har han ligget to måneder i en teltleir på vidda.

Les også Har vært på tur alene i 1000 dager – mener ensomheten har gitt selvtillit

Problemet er bare at dette er kjerneområdet til tusenvis av rein, som på høsten prøver å finne roen for å pare seg.

– Konsekvensen er at beiteområdet blir mindre og ergo blir det mindre mat. I tillegg trenger de plassen for å kunne spre seg utover og gruppere seg slik at flest mulig blir bedekt, sier Eira.

Hans Ole Eira forsikrer at Finnmarksvidda skal ha plass til flere enn bare rein og reineiere.

– Folk skal ha lov til å ferdes i naturen, men å bosette seg to måneder midt inne i en reinflokk, det bør man ikke gjøre, sier han.

Barstad sier at han tok nyheten om at han hadde påført reindrifta problemer tungt.

– Jeg ble ganske trist og fikk litt dårlig samvittighet, det skal jeg innrømme. Hadde jeg hatt mulighet til å sjekke hvor det er rein og hvor jeg ikke bør ferdes, hadde det vært fint, sier han.

Bengt-Are Barstad med hundene sine.

Bengt-Are Barstad er oppriktig lei seg for at han har skapt problemer for reineierne.

Foto: Privat

Barstad sier at han ikke ble kontaktet av reineierne, mens han lå i deres område.

– Nei, det gjorde jeg ikke. Jeg har for øvrig hatt hundene fast og fulgt friluftsloven, sier Barstad.

Hans Ole Eira sier at reingjeterne var i området og tittet, men at teltleiren lå slik til at det var umulig å se den.

– Allemannsretten står sterkt

Teltreglene i Norge sier at du i utmark kan telte inntil to døgn på samme sted, men lengre dersom du er på høyfjellet eller langt fra bebyggelse.

Reindriftsloven gir reineiere vern til å utøve sin næring. Men det er en annen lov som også gjør seg gjeldende når det gjelder bruk av natur.

Allemannsretten står sterkt i Norge, så det er ikke gjort noe ulovlig her, sier Einar Asbjørnsen i Finnmarkseiendommen FeFo.

Les også Lynsjestemning etter hundedrap: – Fullt mulig å unngå slike situasjoner, mener reineier

Hunden til Ismael Forsblom funnet forsøkt bortgjemt og drept på Finnmarksvidda

FeFo forvalter land og vann i Finnmark og Asbjørnsen er klar på at vidda brukes av stadig flere. Ergo oppstår det oftere interessekonflikter.

– Reindrifta bruker nesten hele Finnmark og vi oppfordrer alle til å sette seg inn i områdebruken for reindrifta før de bruker naturen, sier Asbjørnsen.

Einar Asbjørnsen

Leder for utmarksavdelinga i Finnmarkseiendommen, FeFo, Einar Asbjørnsen, mener man må bruke skjønn ute i naturen.

Foto: Eirik Palm/FeFo

Han viser til at mange reineiere er flinke til å bruke Facebook for å informere om hvor flokken er. Men han medgir at dette er et sårbart system, som ikke når alle.

– For noen år siden prøvde vi med en reintelefon i forbindelse med rypejakta. Men den ble lagt ned etter to år fordi nesten ingen brukte den. Så ting har vært forsøkt, sier Asbjørnsen.

Leder i Norske Reindriftsamers Landsforbund (NRL), Inge Even Danielsen, sier at situasjonen som har oppstått i Finnmark langt fra er enestående.

– Dette er noe vi ser i reinbeiteområder i hele landet. Det er økt press på områdene og stadig flere interessegrupper som skal inn, sier han.

Inge Even Danielsen

Inge Even Danielsen er leder i Norske reindriftssamers landsforbund (NRL). Han vil ta opp arbeidet med en informasjonskanal.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Danielsen sier at saken fra Finnmark illustrerer at det er på tide å ta opp tråden med arbeidet Asbjørnsen i FeFo referer til. I dette arbeidet var også NRL representert.

– Og vi må bruke litt tid på å få en slik kanal til å bli kjent for publikum, sier NRL-lederen.

Har lært

Eventyrer Barstad skal nå videre til Øst-Finnmark og han forsikrer at han kommer til å ta sine forholdsregler.

– Reindrifta er Norges fineste næring og jeg har stor respekt for de som er ute sommer som vinter. På min tur videre vil jeg velge områder der jeg ikke forstyrrer reinen. Jeg har lært noe, sier Barstad.

Saken er oppdatert med korrigering av tittel samt en kommentarer fra Bengt-Are Barstad. I tittel er ordet «kjeft» blitt byttet ut med «kritikk», da ordet virket misvisende. Etter publisering ønsket Barstad å kommentere kritikk mot ham om hvor lenge han hadde hatt leir i beiteområdet, samt rette opp informasjon om at han hadde med seg et TV-team på turen – noe som ikke stemte. Informasjon og rettelser om dette er lagt til i denne versjonen av artikkelen.

Bengt-Are Barstad og hunden Kvikk.

Bengt-Are Barstad og hunden Kvikk.

Foto: Privat

Flere nyheter fra Troms og Finnmark