Hopp til innhold

Vi blir ikke kvitt dem – men du kan ta grep for å unngå at de blir med deg hjem

Skjeggkre dukker opp over alt. Barnehager, skoler, kjøpesenter, treningsstudio og hjemme hos folk. Men selv om de blir stadig flere, så er det mulig å holde dem utenfor boligen din.

Skjeggkre

SPRER SEG: Det oppdages stadig nye tilfeller av skjeggkre i Norge. Hva kan du gjøre for å forhindre at de kommer hjem til deg?

Foto: Nokas skadedyrkontroll

– Vi jobber med skjeggkre daglig. Enten i private boliger, eller i offentlige bygg, sier Tom Arild Nilsen, avdelingsleder for Nord-Norge i Nokas skadedyrkontroll.

Det første tilfellet av skjeggkre ble oppdaget i Norge i 2013, men i 2017 var skjeggkre det skadedyret flest folk henvendte seg til Folkehelseinstituttet om. I løpet av de tre første månedene i 2018 hadde Folkehelseinstituttet registrert nærmer 500 bekjempelser av skjeggkre i landet.

Krypene har også en lang utviklingstid. De bruker nærmere tre år fra de klekkes til de blir kjønnsmoden og fullvoksen. Dermed er de vanskelig å oppdage, selv om du har fått dem i hus.

Skadedyreksperter anslår derfor at det kan hende det blir oppdaget skjeggkre i inntil 50 prosent av alle norske boliger i løpet av de neste årene.

Nokas-gutta

DAGLIGE MØTER: Avdelingsleder i Nord-Norge for Nokas skadedyrkontroll, Tom Arild Jensen (til venstre) og serviceansvarlig Kim Henriksen jobber med skjeggkre hver dag.

Foto: Nokas skadedyrkontroll

– Det er vel ikke steder jeg ikke har hørt at det er skjeggkre. Det er på museum, skoler, barnehager, sykehus, eldresenter, lager, butikker, kontorer, svømmehaller, treningsstudioer, blokker, bolighus og så videre, sier Kenneth Ervik, skadesjef i Nokas skadedyrkontroll.

– Men mest utsatt er steder der det er mye trafikk av mennesker, som for eksempel hoteller, skoler, kontorer, flyplasser. Og på steder som tar inn mye varer. Vi tror også at byggematerialer er en større kilde.

Ikke skadelig

Ifølge Folkehelseinstituttet gjør skjeggkre lite skade, men de blir regnet som skadedyr fordi mange synes de er ekle og ubehagelige. I tillegg er de vanskelige å bli kvitt, hvis du først har fått dem i hus. Noe som medfører en vesentlig verdiforringelse.

– Per i dag finnes det ingen gode løsninger på problemet. Du kan gjøre tiltak som for eksempel å støvsuge jevnlig, rengjøre skuffer og skap for næringskilder, ha mat i lukkede beholdere eller fjerne gode skjule- og formeringssteder, men det er vanskelig å bli helt kvitt problemet, sier Tom Arild Jensen i Nokas skadedyrkontroll i Nord-Norge.

Det store spørsmålet blir da hva du kan gjøre for å unngå å ta skjeggkre med deg hjem?

Flere nyheter fra Troms og Finnmark