Utenlandsk vogntogsjåfør dømt etter ulykken der Charlie ble skadet for livet

Charlie Lind døde som følger av skadene han fikk da han kolliderte med et vogntog på E8. Den litauiske vogntogsjåføren er dømt til 90 dagers fengsel. Dommen får flere til å reagere.

Ramona Lind

– Jeg opplever straffen som et hån mot livet til Charlie, sier moren Ramona Lind.

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

Det var 7. januar i år at 22 år gamle Charlie Dan Lind havnet i den alvorlige trafikkulykken på E8 i Balsfjord i Troms. Bilen han satt i ble truffet av tilhengeren til det utenlandske vogntoget, som ikke var skodd for de vanskelige kjøreforholdene. Sjåføren mistet kontrollen over vogntoget, som kom over i feil kjørebane.

Charlie har vært i en varig vegetativ tilstand i to måneder, og det er usannsynlig at han noen gang vil bli bevisst.

– Jeg opplever straffen som en hån mot livet til Charlie, sier moren Ramona Lind, som også opplyser at tilstanden til Charlie nå har forverret seg.

Torsdag døde Charlie Dan Lind. Han ble 22 år gammel.

Ulykke Nordkjosbotn

Det utenlandske vogntoget fikk sleng på tilhengeren og traff bilen til 22 år gamle Charlie Dan Lind.

Foto: Pål Hansen / NRK

– En hån mot livet til Charlie

Familien til Charlie vurderer nå å anke saken, bekrefter bistandsadvokat Bjørn Berg.

– Vi er nettopp blitt gjort kjent med dommen, og vil vurdere anke når det gjelder spørsmålet om oppreisningserstatning.

Sjåføren ble frifunnet for oppreisningserstatning, fordi retten har vurdert at sjåføren ikke har opptrådt grovt uaktsomt.

– Jeg har vondt for å forstå frikjennelsen om grov uaktsomhet etter å ha vært tilstede i rettssaken. Det forandrer likevel ikke noe for situasjonen vår, men har heller ingen preventiv virkning for de som kommer etter, sier Ramona Lind.

Også Nord-Norges-kontakten i Truckers International Assosiation (TIA), Hans Petersen, mener dommen er for lav.

– Når Nord-Troms tingrett dømmer mannen til 90 dagers fengsel, så kan man lure på hvor mye et menneskeliv egentlig er verdt. Når han i tillegg er frikjent erstatningsansvaret, sier Nord-Troms tingrett at Charlie Linds liv ikke er verdt noe, og at utenlandske sjåfører kan gjøre som de vil på norske veier, skriver Petersen i en kronikk på nettsiden Nordnorsk debatt.

Vil ikke anke

I tillegg til 90 dagers fengsel, er den 56 år gamle sjåføren utestengt fra å kjøre på norske veier de tre neste årene.

Ifølge forsvarer Ulf Hansen vil sjåføren neppe anke dommen ettersom soningstiden snart er gjennomført. Sjåføren har derfor i praksis allerede sonet dommen ferdig.

Ulf E. Hansen, forsvarer til Svein Ludvigsen

Ifølge forsvarer Ulf Hansen vil ikke vogntogsjåføren anke dommen.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

– Denne dommen er jo et lite lyspunkt for han i en veldig tragisk sak. Retten har lagt til grunn at han har vært uaktsom, men ikke grovt uaktsom. Det er en grei dom å leve med.

I dommen står det at «tiltalte holdt for høy hastighet etter de rådende forhold og var i en situasjon som påkalte særlig aktpågivenhet». Ifølge dommen burde sjåføren innsett at kjøringen kunne medføre en betydelig personskade.

Da saken gikk i retten i forrige uke erkjente sjåføren skyld etter veitrafikkloven men nektet skyld etter straffeloven.

Aktor og statsadvokat Tor Børge Nordmo la ned påstand om at fengsel i fire måneder da saken var oppe for retten 12.mars.

Krever endringer

I etterkant av ulykken har moren til Charlie, Ramona Lind stått frem i media for å rette søkelyset mot dårlige skodde vogntog på norske vinterveier. Hun har krevd endringer og forbedringer som kan hindre ulykker lik den sønnen hennes var involvert i.

– Slike ulykker er lette å unngå, det er bare å starte på grensen, og sette krav til de som skal over grensen om at de er skodd for forholdene som vi har i Norge. Det går vel nesten ikke en dag uten ulykker på nordnorske veier, sa Lind dagen etter ulykken.

Ramona ble delvis hørt av samferdselsminister Jon Georg Dale som iverksatte flere midlertidige vogntogkontroller i Nord-Norge i tillegg til en del andre strakstiltak.