Tromsøband setter sjøbein for å redde konsertsommeren

Det blir ingen store scener, lyskastere eller millioninntekter i år. Violet Road gjør det ingen andre har gjort før: bytter asfalt med sjø og holder konserter fra baugen på båten Vulkana fra 1900-tallet.

Violet Road

Violet Road tror ikke noen andre har hatt turné langs kysten før. I år spiller de konserter fra baugen på den gamle fiskeskøyta Vulkana fra 1900-tallet.

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

– Det er en helt fantastisk følelse å kunne invitere 200 stykker, og faktisk spille for dem. Det var ganske mørkt i mars.

Det sier bassist Hogne Rundberg i det Tromsø-baserte bandet Violet Road.

I kveld spiller de sin andre konsert i bygda Furuflaten i Lyngen, som er første stoppested for kystturneen. Deretter skal de dampe videre til nabobygda Djupvik.

Norsk musikkbransje har tapt milliardbeløp som en følge av koronapandemien. Da landet i mars stengte ned, måtte flere artister se seg nødt til å gå en vår og sommer uten jobb i møte.

For Violet Road glapp 60 planlagte konsertopptredener og inntekter på 6 millioner på kort tid. Samtidig valgte bandets bassist å gjøre ei kostbar investering i spa-båten «Vulkana», som en gang var ei gammel fiskeskøyte.

Violet Road
Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

– Hakkende gal bassist

Etter Rundbergs dristige investering steg håpet og gnisten i bandet gradvis igjen.

Det ikke blir det turnélivet de er vant til eller like mange millioner i inntekt i sommer. Skal vi tro vokalist Kjetil Homstad-Solberg er en kystturné fra Furuflaten i Lyngen i nord til Nesna i sør et særdeles godt alternativ.

– Hogne var jo hakkende gal som kjøpte en båt. Vi merket i vinter en lettelse over å ha noe å se frem til, og nå prøver vi oss. Det er viktig for oss å spille musikk. Alt handler ikke om penger, sier Holmstad-Solberg.

Starter med turne fra Furuflaten

Starter med turne fra Furuflaten

Ingen sluttdato tross lav inntekt

Violet Road er en av mange innenfor kulturlivet som ikke har fått kompensasjon for tapte inntekter fra Staten. Det er fortsatt er usikker situasjon, men Kulturdepartementet jobber med saken.

Gjengen i Violet Road legger ikke skjul på at de, til tross for færre spillejobber, er takknemlig for muligheten kystturneen gir dem i år.

– Vi er avhengige av sommeren, det er den som skaper likviditet til neste sommer. Vi har ingen sluttdato, og vi gir oss ikke uansett, sier Rundberg og Kjetil Homstad-Solberg.

De er heller ikke de eneste som har måtte tenke kreativt de siste månedene.

Bandkollegaene i «Kvelertak» hadde nettopp begynt på sin Europaturné med det nye albumet Splid da hele verden stengte ned på grunn av koronaviruset. De valgte å spille en nettkonsert, mens Sondre Lerche spilte fra sin egen stue og Erlend Ropstad holdt konsert fra sal uten publikum.

Ved 18 steder skal Vulkana ankre opp og spille totalt 40 konserter. Onsdag kveld var bandet spent på om planleggingen av en båtkonsert holdt vann.

– Vi er veldig spent på hvordan dette går. Vi har ikke testet ut alt, men det blir ei kjempestemning uansett, avslutter de to.

Publikum på Furuflaten

200 personer får komme inn på konsertområdet, som på hvert sted befinner seg på ei kai eller brygge. Smitteverntiltak må følges, og det gjøres blant annet med separate bord og stoler.

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK