Hopp til innhold

Venter i kø på Nav – lever på oppsparte midler

Da Norge stengte ned, mistet en rekke artister store deler av inntektsgrunnlaget sitt. Anita Skorgan og Elisabeth Andreassen venter fortsatt på dagpenger fra Nav.

Anita Skorgan og Elisabeth Andreassen i bakgården til Bettan.

PERMITTERTE: Anita Skorgan og Elisabeth Andreassen har begge vært permitterte under koronapandemien.

Foto: Gunnar Bratthammer / NRK

– Siste gangen jeg sang for noen var i Jahn Teigens begravelse. Så det var en rimelig spesiell anledning. Etter det så mistet alle artister og musikere alt vi hadde av jobber som kom, så nå er det første gangen vi skal gjøre noe igjen, forteller Anita Skorgan til NRK.

Portrett Anita Skorgan

MISTET OPPDRAG: Anita Skorgan har bare holdt en digital konsert siden hun sang i begravelsen til Jahn Teigen i starten av mars.

Foto: Gunnar Bratthammer / NRK

Snart skal Anita Skorgan og Elisabeth Andreassen for første gang stå på en scene sammen, og for første gang på veldig lenge foran et publikum.

12. mars stengte Norge ned på grunn av koronaviruset. Planlagte konserter ble avlyst, og artistenes inntektskilde forsvant.

– Jeg meldte meg permittert og tenkte at ja nå får jeg hjelp og sånt, men jeg har ikke hørt et pip og ikke mottatt noen ting, forteller Skorgan.

– Det er veldig mange som sliter

Både Andreassen og Skorgan har vært permittert og i NAV-kø, og har kommet seg gjennom koronatiden med oppsparte midler.

– Jeg har alltid noen sparepenger. Når man er forsørger med barn, så har man det ansvaret. Jeg har vært frilanser hele mitt liv, og da må du ha noe ekstra. Da må du heller selge ned, bort og vekk, slik at man overlever når kulden setter inn, og nettene blir veldig lange, forteller Skorgan.

Portrett av Elisabeth Andreassen

ARTIST: Elisabeth Andreassen gleder seg til å stå på en scene foran publikum igjen.

Foto: Gunnar Bratthammer / NRK

Andreassen sier at mange kollegaer har det vanskelig, men ser positivt på tiden som kommer etter koronaen.

– Det er veldig mange som sliter, så vi har det vel ganske bra, jeg tenker veldig mye på alt som skjer rundt omkring. Men jeg tror vi kommer gjennom dette, og kommer styrket ut av alt sammen, forteller Andreassen.

Nav: – Saksmengden er svært stor

Ellen Chr. Christiansen, direktør i Nav Arbeid og ytelser, sier grunnen til at det tar lang tid å få søknaden behandlet er at saksmengden er svært stor.

– Bare siden torsdag 12. mars har det kommet inn totalt  447.900 søknader om dagpenger. Det er mer enn dobbelt så mange som vi fikk i hele 2019. Vi har ikke vært rustet til å møte en slik situasjon, noe vi opplever at de fleste har stor forståelse for.

Hun legger til:

Ellen Chr. Christiansen

NAV: Ellen Chr. Christiansen, direktør i Nav Arbeid og ytelser, forteller at saksmengden er svært stor.

Foto: Arild Sandsvik / NRK

– Vi regner nå med å være à jour allerede i slutten av juli, og at saksbehandlingstiden for en søknad om dagpenger vil ligge på mellom 25 og 30 dager fra august. Dette forutsetter at antall nye søknader ikke øker mer enn vi har lagt til grunn, og at vi får gjennomført de planene vi har lagt til grunn, avslutter Christiansen, som uttaler seg på generelt grunnlag og ikke spesifikt om sakene til Andreassen og Skorgan.

Nav opplyser også at de har en forskuddsordning for dagpenger, som behandles automatisk, hvor ventetiden er kortere.

Les også: Dagpengar kan dryge til slutten av juli

Samtidig som Nav jobber med å betale ut pengene til alle som har søkt om stønad, er det diskusjon rundt utbetalingsgrunnlaget for artister og kunstnere.

Per nå beregnes størrelse på stønaden ut fra inntekten ett år tilbake i tid. Kunstnerforeningen CREO mener dette er feil, fordi prosjekter gjerne tar lengre tid. De ønsker derfor at grunnlaget skal være de siste tre årene.

Dette har blitt behandlet i arbeids- og sosialkomiteen og skal diskuteres på Stortinget. Regjeringspartiene er imot, og ønsker at ordningen med ett år opprettholdes.

– Fader, jeg taper 350.000 kroner

Med avlyste konserter og inntektstap, ble streaming-konserter redningen for mange. Christer Falck hadde første dag i sitt nystiftete selskap dagen da alt stengte ned.

For ikke alle har oppsparte midler som Andreassen og Skorgan. I løpet av de to første timene etter nedstengningen, fikk Falck spesielt én e-post som gjorde inntrykk.

tcqV2mmLB6s

«KORONERULLING»: Sammen med Sentralen arrangerte Falck, her med Odd Nordstoga, en rekke streaming-konserter.

Foto: Heiko Junge / Heiko Junge

– Først fikk jeg en melding om at han hadde tapt 150.000 kroner, så fikk jeg en melding kanskje en time senere, hvor det stod: Fader, jeg taper 350.000 kroner i løpet av året, og det er liksom hele inntektsgrunnlaget hans, forteller Falck om meldingen som var fra en kompis.

Falck ville hjelpe, og sammen med arrangementshuset Sentralen, ble «Koronerulling» født.

82 konserter og 34.000 bidrag fra publikum, genererte 4,2 millioner kroner til musikerne som deltok.

Må ivareta artistene

Men etter hvert strakk ikke pengene til lengre, samtidig som stønadene uteble. Falck reagerer på at prosesseringsjobben tilsynelatende ble gjort i det samme tempoet og med de samme statuttene, til tross for at det er en ekstrem situasjon.

Xz_1M5zQcOM

ARTISTENE: Falck er klar på at de som først må ivaretas i bransjen, er artistene.

Foto: Heiko Junge / Heiko Junge

Samtidig er han klar på at de som legger grunnlaget for alt i musikkbransjen, artistene, har kommet klart dårligst ut av koronatiden.

– Det hadde ikke vært noen organisasjoner, uten sangene i bånn. Det hadde ikke vært noen managere, hvis det ikke var noen å være manager for, sier Falck og fortsetter:

– Så jeg mener at de som absolutt først og best må ivaretas er artistene. Og det er de som absolutt har kommet skjevest ut her.

Kulturstrøm

  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.