Hopp til innhold

Tromsø frir til nabokommuner for å få hjelp

Tromsø kommune vil kontakte nærliggende kommuner for å finne en akutt-løsning på problemet med utskrivningsklare pasienter.

rullestol eldre

Tromsø kommune sliter med å finne tilbud til utskrivningsklare pasienter.

Foto: Marita Andersen / NRK

– Vi vil gå i dialog med Karlsøy, Balsfjord og eventuelt Storfjord for å høre om de har ledige sykehjemsplasser å leie oss.

Det sier byråd for helse og omsorg i Tromsø, Gunnhild Johansen fra SV.

Med jevne mellomrom – over år – har Tromsø kommune fått kritikk for å ikke ta imot utskrivingsklare pasienter. Pasientene har fylt opp både rom og korridorer på Universitetssykehuset Nord-Norge.

Ledelsen ved Universitetssykehuset Nord-Norge mener kommuneledelsen i Tromsø ikke forstår alvoret og konsekvensen av opphopningen av utskrivningsklare pasienter.

Fylkesmannen undersøker saken etter en bekymringsmelding fra Universitetssykehuset Nord-Norge.

Flere dobbeltrom

Det forrige byrådet i Tromsø gjorde en del tiltak som å gjøre enkeltrom på sykehjem om til dobbeltrom, og man gjorde om stuer som ikke var i bruk for å få flere korttidsplasser. Det lyste også ut 30 sykehjemsplasser i det private markedet, men fikk ingen tilbud som det var mulig å gå videre med, forteller Johansen.

Gunnhild Johansen

Byråd for helse og omsorg i Tromsø, Gunnhild Johansen.

Foto: NRK

– Vi vil nå vurdere å lage flere dobbeltrom på sykehjem, eller sende pasienter hjem tidligere enn vi gjør i dag.

Da samhandlingsreformen trådte i kraft i 2012 ble situasjonen verre. Da ble hjemkommunene til utskrivningsklare pasienter på sykehus ansvarlig for å ta imot dem, og gi dem den pleien de trenger.

– Nå skriver UNN ut pasienter som er veldig pleietrengende, og det gjør jo at kommunen har fått en mye større utfordring. Vi kan ikke plassere disse menneskene på gangene i sykehjem. Jeg er sikker på at da ville fylkeslegen komme øyeblikkelig og fortelle at slik kan vi ikke behandle folk.

Det finnes ingen enkle løsninger på dette problemet, sier byråd for helse og omsorg i Tromsø.