Hopp til innhold

Sykehusdirektør: – Utskrivningsklare pasienter svekker kvaliteten på pasientbehandlingen

– Den vanskelige situasjonen går særlig ut over de eldste lokalsykehuspasientene våre. Vi har problemer med å gjøre jobben vår, sier sykehusdirektør Tor Ingebrigtsen til NRK.

Tor Ingebrigtsen

Sykehusdirektør Tor Ingebrigtsen mener det må utvikles og iverksettes umiddelbare tiltak fra Tromsø kommune sin side.

Foto: Ørjan Hansen / NRK

I et bekymringsbrev fra UNN til Helse Nord og Fylkesmannen skriver ledelsen at antall utskrivningsklare pasienter var på et håndterbart nivå fram til midten av høsten 2015.

I oktober og november begynte køen å øke, og i de to siste månedene har det vært så mange utskrivningsklare pasienter at det svekker kvaliteten på pasientbehandlingen på UNN.

Rett før jul var ledelsen ved sykehuset i møte med den nye kommuneledelsen i Tromsø om dette. Der opplevde de at problemet ikke ble tatt på alvor.

Nå har Fylkesmannen i Troms åpnet tilsynssak.

– Har ingen kvikk fiks

Gunhild Johansen

– Vi jobber på spreng for å løse utfordringene med utskrivningsklare pasienter, sier Gunhild Johansen.

Foto: Ørjan Hansen / NRK

Byråd for helse og omsorg, Gunnhild Johansen, sier de tar saken på største alvor. Men de har ingen rask løsning på saken.

– Når vi får anledning til på å ta imot flere pasienter skal vi samarbeide med UNN om prioriteringen av pasientene. Men først i april har vi en bedre løsning på Mellomvegen 100. Da skal vi ha 24 plasser klare for de pasientene som er utskrivingsklare, men som ikke kan reise hjem, sier Johansen.

Har vært et problem over tid

Fylkesmannen i Troms, Bård Pedersen sier dette har vært en løpende utfordring over lengre tid, og manglende kapasitet til å ta imot utskrivningsklare pasienter fortsatt er et stort problem som krever strakstiltak, spesielt i Tromsø kommune.

Fylkeslege Svein Steinert

– Tilstanden har blitt enda mer alvorlig, sier fylkeslege Svein Steinert.

Foto: Caroline Rugeldal / NRK

Fylkeslege Svein Steinert mener at man igjen er i en akutt faresituasjon.

– De siste månedene har situasjonen blitt stadig verre. På nytt er det så stor opphopning av utskrivingsklare pasienter på UNN som tilhører Tromsø kommune at det er fare for å svekke tilbudet til andre pasienter, konstaterer også fylkeslege Svein Steinert til NRK.

– Tromsø kommune iverksatte en del strakstiltak i fjor vår. Det så bedre ut lenge, men nå er tilstanden verre.

Sykehusdirektøren forstår bekymringen til Fylkesmannen, og deler fylkeslegens oppfatning.

– Jeg deler fylkeslegens oppfatning om at dette ikke kan vente til noe åpner i april. Det må utvikles og iverksettes umiddelbare tiltak fra Tromsø kommune sin side, sier Ingebrigtsen.

Foreslår løsninger i det private

Gruppeleder for KrF i Tromsø kommune og medlem av helse- og omsorgskomiteen, Helga Marie Bjerke, reagerer veldig på byråd Johansens uttalelse.

– Dette er jo nærmest en akuttsituasjon, da kan vi ikke vente til etter første april. Jeg hadde forventet at byråden tok kontakt med direktøren og fant en løsning umiddelbart, sier Bjerke.

Er det mulig å gjøre enkeltrom om til dobbeltrom, eller se etter private plasser?, spør hun. Bjerke frykter at byrådets ideologi om privatisering skal hindre at de finner en løsning på denne akutte situasjonen.

– Uttalelsene hennes viser at hun ikke skjønner alvoret i situasjonen, at de mener dette kan vente. Det er det som bekymrer meg aller sterkest, at byrådet ikke går ut og finner en løsning, om så i det private, sier Bjerke.