Hopp til innhold

Ungdom krever å få påvirke Altas framtid

Mens tidligere stortingsrepresentant mener Altas fylkestilknytning må overlates til politikerne alene, reagerer ungdom. De vil være med i en folkeavstemning for å påvirke egen framtid.

Skoleelevene Gustavo Brazaro og Jørn Kristian Hansen ved Alta videregående skole, vil ha folkeavstemning i Alta for å være med å påvirke sin egen hverdag.

Skoleelevene Gustavo Brazaro og Jørn Kristian Hanssen ved Alta videregående skole, ønsker folkeavstemningen i Alta velkommen. – På den måten kan vi påvirke vår egen fremtid, sier de to.

Foto: Jan-Erik Steine / NRK

I Alta er det bestemt at en folkeavstemning skal avgjøre hvilket fylke Alta skal tilhøre når Troms og Finnmark går hver til sitt.

Men denne avgjørelsen høster kritikk. Tidligere stortingspolitiker Olav Gunnar Ballo er blant dem som mener saken er for viktig til å la folket bestemme.

Noe som ikke faller i god jord hos kommende velgere. De krever å få være med på å forme sin framtid.

– Om politikerne bestemmer, mister innbyggere muligheten til å påvirke. Også de unge voksne. Og vår stemme er spesielt viktig i denne saken, mener 17-åringene Gustavo Brazaro og Jørn Kristian Hanssen, som fyller 18 år før folkeavstemningen finner sted.

– Egner seg ikke med folkeavstemning

Lege og tidligere stortingspolitiker, Olav Gunnar Ballo, mener det stikk motsatte. Han tror ikke innbyggerne har den nødvendige innsikten til å skjønne konsekvensene av de valgene som skal tas.

Spesielt ikke når det gjelder komplekse forhold som kan få store økonomiske konsekvenser, mener Ballo.

Noen spørsmål egner seg godt for folkeavstemninger. Altas fylkestilhørighet er ikke et slikt. Dette hører hjemme hos politikerne. Det er jo en grunn til at vi har politikere, sier lege og tidligere stortingsrepresentant Olav Gunnar Ballo.

Ballo bruker Alta videregående skole som et eksempel.

Skolen har 300 borteboende elever fra hele Finnmark. Dette elevgrunnlaget vil forsvinne ved en overgang til Troms. Og politikerne i Alta vil slite med å finne argumenter for at elever i Troms skal søke seg hit. Dette kan få konsekvenser for både antall ansatte og tilbud ved skolen.

Olav Gunnar Ballo

Tidligere stortingspolitiker Olav Gunnar Ballo, mener det er politikerne i Alta sin jobb å avgjøre fylkestilhørighet – ikke folket.

Foto: André Bendixen / NRK

Ønsker tillit

Vedlikehold av veiene, Finnmarksløpet og Offroad Finnmark, er tre andre områder Ballo mener kan bli berørt alt etter hvilket fylke Alta tilhører. Han synes politikerne må kjenne sin besøkelsestid og ta ansvar.

Brazaro og Hanssen går 2. året på Alta videregående skole. De er ikke enige i Ballos negative holdning til en folkeavstemning.

Duoen mener det er rett å la innbyggerne få tillit gjennom en folkeavstemning - spesielt de unge voksne.

– Det er vi unge som er fremtiden. Det er vi som skal vokse opp her. Hvorfor skal ikke vi få lov til å være med på å bestemme hvordan vi skal ha det? Politikerne er for gamle til å skjønne hva vi ønsker.

Dessuten har Alta kommune sagt at de skal utrede følgene det vil få for Alta å tilhøre Troms eller Finnmark. Med denne vil vi ha mer enn god nok innsikt til å kunne velge side, mener gutta.

Skoleelevene Gustavo Brazaro og Jørn Kristian Hansen ved Alta videregående skole, vil ha folkeavstemning i Alta for å være med å påvirke sin egen hverdag.

– Vi føler oss mer som finnmarkinger enn tromsværinger, sier skoleelevene Gustavo Brazaro og Jørn Kristian Hanssen ved Alta videregående skole.

Foto: Jan-Erik Steine / NRK

– Et riktig valg

Flere av elevene NRK snakket med på Alta videregående skole, ønsker muligheten til å påvirke sin egen fremtid. Tilbakemeldingene er at de ber om at deres stemme blir hørt gjennom en folkeavstemning. Og de aller fleste vi snakket med, også Gustavo og Jørn Kristian, er klar på hvilket fylke de ønsker å tilhøre.

– Vi føler oss i utgangspunktet som finnmarkinger. Så om vi hadde kunnet stemme i dag, ville vi stemt for Alta i Finnmark.

Ordfører i Alta, Monica Nielsen, er i likhet med ungdommene klar på at det er riktig å la innbyggerne få avgjøre Altas skjebne.

Jeg tenker at dette absolutt er et spørsmål innbyggerne skal få være med på å avgjøre. Det handler om vår felles fremtid. Hvilke tilbud og hvilken kompetanse fylket vi skal bo i skal ha. Og da snakker vi om både økonomi, struktur for videregående skole, jakt og fiske og FeFo, for å nevne noe.

Det er imidlertid viktig at innbyggerne vet hvilke følger deres stemme kan få. Og dette arbeidet er vi i full gang med å avklare, sier Monica Nielsen.

Hvis altaværingene stemmer for Finnmark, vil fylkessammensetningen være som før. Om valget faller på Troms, er det opp til kommunaldepartementet å avgjøre en eventuell søknad fra Alta om bytte av fylke. Folkeavstemningen er planlagt gjennomført før sommerferien.