Hopp til innhold

Tidligere norsk grenseinspektør arrestert i Moskva

Tidligere grenseinspektør Frode Berg, som bor i Kirkenes, er arrestert under en reise i Moskva.

Frode Berg

ARREST: Frode Berg støttet Russland da Norge valgte å føre opp et grensegjerde i 2016. Nå er han i arrest i Moskva.

Foto: Amund Trellevik/NRK

Utenriksdepartementet vil ikke kommentere saken overfor NRK. Pressevakt Frode Øverland Andersen kan bare bekrefte at en nordmann er arrestert og får konsulær bistand.

Bergs svigerinne Gry Nilsen Aaker uttaler seg til NRK på vegne av familien, men vil heller ikke si noe mer utdypende om situasjonen Berg har havnet i.

– Vi er i dialog med UD og den norske ambassaden i Moskva. Vi vet at det jobbes for fullt og har full tro på at det skal løse seg på beste måte, sier Aaker.

– UD og ambassaden har gjort en kjempejobb, og vi har fått den støtten vi trenger, sier Aaker.

Førjulstur

Hun vil ikke si noe om hvor lenge Berg har vært i Moskva eller når arrestasjonen skjedde.

Berg selv har lagt ut bilde av et julepyntet Moskva på sin Facebook-side tirsdag 5. desember. NRK kjenner også til at noen av hans venner ble informert om arrestasjonen torsdag.

Frode Berg er nå pensjonist, men kjenner godt til russiske forhold etter å ha jobbet som grenseinspektør i Sør-Varanger gjennom 25 år.

Berg har også i ettertid uttalt seg om forhold knyttet til den norsk-russiske grensa. I september i fjor gikk han kraftig ut mot regjeringens grensegjerde på Storskog, som han karakteriserte som en ufin symbolsk handling overfor Russland.