Hopp til innhold

Tidligere grenseinspektør rystet over regjeringens Storskog-gjerde

Pensjonert grenseinspektør Frode Berg går hardt ut mot regjeringens omstridte gjerde på den norsk-russiske grensen. – En ufin symbolsk handling overfor Russland, sier Berg.

Frode Berg

I 25 år jobbet Frode Berg ved Grensekommissariatet. Berg går nå kraftig ut mot regjeringens Storskog-gjerde som han karakteriserer som en ufin symbolsk handling overfor Russland.

Foto: Amund Trellevik/NRK

– Jeg er rystet over tiltaket. Det virker som dette er et nytt hastverksarbeid, pålagt fra Oslo. Dette har ingenting for seg, det er bortkastet penger som heller kunne vært brukt til andre tiltak på Storskog for å få bedre kontroll på personene som krysser grensen, sier Frode Berg.

Mener gjerdet ikke har praktisk betydning

I 25 år var Berg ansatt som grenseinspektør ved Grensekommissariatet i Kirkenes – som har ansvaret for den 196 kilometer lange riksgrensen mot Russland.

Setter opp gjerde

Byggingen av gjerdet langs grensen mot Russland er i gang.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Berg, som nå er pensjonist, er kraftig provosert over byggingen av det 3,5 meter høye og 200 meter lange gjerdet – et gjerde som ifølge Berg ikke har noen som helst praktisk betydning.

– Når en person fysisk har krysset grenselinjen og henger i det nye grensegjerdet, som er så høyt at han trolig ikke kommer seg over, er denne personen allerede juridisk på norsk side. Da er det ikke tillatt å sende vedkommende tilbake til Russland, sier Berg.

– En som er på flukt går bare rundt gjerdet

Han går dermed i rette med både justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) og politimester i Finnmark, Ellen Katrine Hætta, som sier at gjerdet blir satt opp for å hindre ulovlige grensepasseringer.

– Hadde grensegjerdet stått på selve grenselinjen så hadde byggingen av gjerdet vært forståelig. For da ville det ikke vært mulig å krysse grensa. Men gjerdet er altså 200 meter langt – en person som er på flukt vil bare gå 200 meter lenger opp og forsvinne inn i skogen når han møter denne hindringen.

– Dette gjerdet vil ikke fange opp personer som ulovlig vil ta seg inn i landet?

– Nei. Gjerdet er bare symbolikk. En ufin symbolikk overfor naboen på andre siden av grensa.

Storskog grensestasjon

Finnmark politidistrikt mener grensegjerdet vil bedre sikkerheten på den norsk-russiske grensen.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

– Det er ganske sterke ord fra en tidligere grenseinspektør.

– Ja. Men jeg er skuffet over det som nå skjer. Jeg har vært så heldig å få lov til å være med siden 1990 som ansatt i Grensekommissariatet. Både gjennom vårt arbeid og folk til folk-samarbeidet har vi bygget opp et tillitsforhold med russisk part, sier Berg og legger til:

– Jeg frykter at dette nå er i ferd med å rase sammen.

Visumfri sone og stor trafikk

For to uker siden startet byggingen av gjerdet. Reaksjonene har ikke latt vente på seg:

Rune Rafaelsen på Storskog

Sør-varanger-ordfører Rune Rafaelsen mener grensegjerdet er «utenrikspolitisk umusikalsk».

Foto: Ksenia Novikova

Da Berg startet i jobben som grenseinspektør var nabolandet Sovjetunionen og riksgrensen var i praksis stengt.

  • I dag er det årlig rundt 300.000 grensepasseringer over Storskog, og Norge og Russland innførte for fire år siden visumfri sone på begge sider av grensa.

Berg sier at nedbygging av gjerder langs grensa mot Russland lenge har vært offisiell norsk politikk.

– Vi var veldig på den russiske parten gjennom hele 90-tallet for å få Russland til å ta ned sperregjerdet. Vi terpet på dette gang på gang – skal dere ikke snart ta ned dette gjerdet? Og nå bygger vi et gjerde selv.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark