Hopp til innhold

Samehets i fotballen: – Unner sønnen min og hans generasjon å slippe å føle seg tråkka på

Det har aldri vært noe oppgjør med samehets i fotballen. Når Norsk Toppfotball nå sparker i gang sin nye kampanje mot rasisme, må også hets mot samer opp på dagsorden, mener forfatter Sigbjørn Skåden.

Forfatter Sigbjørn Skåden

JOIK VED TAP: Forfatter Sigbjørn Skåden tar et oppgjør med joik som hets på tribunen. Flere samiske fotballspillere mener det er på tide med et oppgjør med samehets i fotballen.

Foto: Tanya Busse

«Jeg vet ikke når jeg først ble oppmerksom på at Tromsø ble joiket til av motstanderlagenes supportere i toppserien. [ ...] I dag er det fortsatt like vanlig som det var da jeg først ble oppmerksom på det som unge, for ingen har gjort noe med det.»

Det skriver forfatter, same og småbarnsfar Sigbjørn Skåden i et debattinnlegg i Nordnorsk Debatt.

I innlegget tar han et oppgjør med det han mener er en ukultur i norsk fotball, nemlig at motstandssupportere joiker til nordnorske fotballag eller spillere med samisk bakgrunn.

Faksimile Nordnorsk Debatt

ÅPENT BREV: «Det er noe galt med måten motstandersupporterne bruker joiken på.» skriver Sigbjørn Skåden i et åpent brev til Norsk Toppfotball.

Foto: Faksimile Nordnorsk Debatt

– En av de tydeligste opplevelsene jeg har er da TIL spilte bortekamp mot Vålerenga og alle på tribunen begynte å joike da VIF gikk opp i en 2-0-ledelse. Det er jo fornedrende at det er det man skal peke på som en forklaring på at Tromsø gjør det dårlig, at man bare er «noen stakkars samer», sier Skåden til NRK

Og legger til:

– Jeg klarer jo alltids å tåle det, selv om jeg blir lei meg og sint, men jeg unner sønnen min og hans generasjon å slippe å føle seg tråkka på når man skal se en fotballkamp.

Bakgrunnen for at forfatteren nå tar opp temaet er de rasistiske tilropene Kristiansunds toppscorer Amahl Pellegrino fikk slengt etter seg på Color Line Stadion 4. oktober. Og Norsk toppfotballs påfølgende kampanje mot rasisme.

– Hadde det dreid seg om hudfarge, så hadde alle, forhåpentligvis, skjønt hvor riv ruskende galt det er å knytte den typen hån i fotballen til tidligere, og nåværende, raseforfulgte grupper, sier Skåden.

– Verre når det blir verbalt

Hans Nordby er same og tidligere TIL-spiller, nå Alta IF-spiller. Han forteller om en fullsatt fotballstadion i Oslo der flere tusen motstandersupportere joika. Han forstår at det kan bli sett på som negativt, men synes selv ikke at det er et problem.

– Joiking lager bare liv og stemning. Det synes jeg er greit. Det er mye verre når det blir verbalt og de i kampens hete sier «jævla same», «hvor er samekniven din». Det er ikke greit, sier Norbye.

Hans Norbye

UOPPGJORT: Same og fotballspiller Hans Norbye opplever ikke joiken som fornedrende, men mener likevel det er på høy tid å ta et oppgjør med samehets på fotballbanen. Her fra da Norbye spilte i TIL.

Foto: Samuel Frode Grønmo / NRK

Det fikk mye oppmerksomhet da tidligere TIL-spiller Morten Gamst Pedersen ble hetset for sin samiske bakgrunn med rasistiske tilrop fra tribunen.

Norbye har selv opplevd samehets på fotballbanen. Og kjenner til flere episoder med andre fotballspillere fra Nord-Norge.

– Jeg synes det er drøyt. Det er nesten som man ikke tror på det, det blir så dumt.

Mener problemet har blitt forbigått

Det har aldri vært et oppgjør med samehets i fotballen, som Norbye kan huske.

– Det har faktisk ikke, som jeg kan huske, vært på dagsorden. Det har kun vært snakk om enkelttilfeller, men ikke på samme nivå som dette, sier Nordbye.

– Det har nok blitt litt forbigått. Sikkert fordi flertallet av dem som spiller ikke er samer.

Bilde

STOLTE SAMER: (F.v.) Alta-spiller Hans Norbye, TIL-spiller Magnus Andersen, tidligere sametingspresident Egil Olli og sametingsrepresentant Lars Oddmund Sandvik.

Foto: realromsa.no

Nå ønsker også han at det skal tas et oppgjør med samehets i fotballbanen, og at det inkluderes i Norsk Toppfotballs nye kampanje.

– Det er absolutt bra å ta det inn der. Stopp samehetsen også, sier Norbye.

Samfunnskontakt i Tromsø Idrettslag og tidligere TIL, FC København og Brugge-spiller, Tom Høgli, mener det er naivt å tro at det ikke finnes samehets i fotballen.

– Jeg tør ikke å si hva supporterne mener med joiken, men det som Sigbjørn tar opp er et kjempepoeng og det er flott å ta det med nå som det er en kampanje. Om så bare for å sikre oss at de som er på tribunen vet at vi har fokus på det, sier Høgli.

Tom Høgli

STØTTE: Tom Høgli er halvt same og tidligere fotballspiller. Han støtter Sigbjørn Skåden og vil at samehets skal inkluderes i kampanjen mot rasisme.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

– Nå må det være nok

Kampanjen «STOPP!» ble startet tidligere denne uka. Direktør i Norsk Toppfotball Leif Einar Øverland har fått mange SMS-er og e-poster fra folk som har opplevd rasisme på tribunen, på en treningsøkt eller i en garderobe, etter kampanjen startet.

– Min første reaksjon etter hendelsen på Color Line Stadion var: Vi er i 2020, er det mulig? Nå må det være nok. Vi vil ikke ha det sånn, sier Øverland.

Han har lest debattinnlegget til Sigbjørn Skåden og brakt det videre til gruppa som jobber med kampanjen.

– Jeg må si at jeg har stor respekt for at man tar opp dette, og selv om ikke alle opplever joik på tribunen som hets, tror jeg vi skal tenke oss om der også, sier Øverland.

Leif Einar Øverland

SKAL INKLUDERE SAMER: Administrerende direktør i Norsk Toppfotball, Leif Einar Øverland, har tatt brevet fra Skåden med i arbeidet med rasisme-kampanjen.

Foto: Anders Fehn / NRK

Han håper samer opplever at stopp-kampanjen også rommer samehets.

– Hvis det som skjedde på Color Line Stadion kan skape ringvirkninger og også ta tak i samehets synes jeg det er flott, sier Øverland.

Sigbjørn Skåden synes det er fint at Norsk toppfotball nå tar hans innspill til etterretning.

– Det gir håp at de vil se på de delene av rasisme i fotballen også. Folk vil føle det forskjellig, men jeg vet jo at mange av dem som har en stor del av livet sitt i den samiske verden opplever det som opprørende, sier Skåden.

Viva World Cup 2006

FEIRING: N.F.-Boards Christian Michelis overrakte Nelson Mandela-trofeet til Sápmi i 2006. Da var det samiske laget best av lagene som ikke er med i FIFA eller UEFA.

Foto: Åse Pulk / NRK