Direktør for feltutbygging i Lundin, Erik Sverre Jenssen, sier de har et klart mål om å bygge ut disse feltene 200 kilometer fra Finnmarkskysten.
– Vi ser på dette som et veldig interessant område som kan vise seg å bli et nytt kjerneområdet for oss, på samme måte som Utsirahøyden i Nordsjøen allerede er.
Det er den såkalte Loppahøyden i Barentshavet som har fanget svenskenes interesse. Området der både Alta og Gotha- feltene har åpenbart seg med oljereserver tett opp til samme størrelse som Statoils Johan Castberg.
Direktøren tror ikke nødvendigvis at oljeprisen må opp før en utbygging kan realiseres.
– Vi er i en tidlig fase, og vi kommer til å se på mange løsninger. Vi ser også at kostnadsnivået i bransjen går kraftig ned.
Jenssen har et håp om at det er mulig å få til lønnsomme utbygginger i Barentshavet, selv med oljepriser på dagens nivå. Men han innrømmer at det er noen utfordringer særlig i forhold til å løfte infrastrukturen.
– Investeringer kan være tungt for noen og enhver. Det er utfordringen for hele området, det er utfordringen for Castberg feltet til Statoil, og det er utfordringer for oss.
- Les også:
- Les også:
Vekst for petroleumsnæringen i nord
For Arvid Jensen i leverandørnettverket Petro Arctic er signalene fra Lundin svært positive.
Arvid Jensen mener at vi i løpet av noen få år vil ha minst tre sterke operatører i Barentshavet med Lundin, ENI og Statoil med hver sine prosjekter.
Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten / NTB scanpix– Dette er veldig gode nyheter. Jeg har sterk tro på at Lundin kommer til å realisere en utbygging i Barentshavet. Jeg har også tro på at Statoil og Johan Castberg kommer.
Arvid Jensen mener at vi i løpet av få år vil ha minst tre sterke operatører i Barentshavet med Lundin, ENI og Statoil. Utviklingen i nord peker helt klart oppover, slik han ser det.
– Drift og forsyning av anlegget vil foregå ut i fra Finnmark. Vi vet også at selskapene samarbeider om å se på mulige ilandføringer av oljen til Veidnes i Nordkapp. Det blir veldig spennende å følge de utredningene som nå kommer.
Normalt regnes en tiårsperiode fra funn til et felt er satt i produksjon. For Lundin skal tida utnyttes til å finne den beste løsningen. Mest sannsynlig blir det et produksjonsskip slik som på Norne-feltet.
Det svenske selskapet ser helt klart for seg en framtid i nord.
– Barentshavet er veldig viktig for oss. Vi ser det som det området med størst gjenværende reserver. Vi kommer til å satse hardt på Barentshavet i årene fremover, slår Erik-Sverre Jenssen fast.
- Les også:
- Les også: