Hopp til innhold

Oljefeltene Alta og Gotha skal bygges ut

Det svenske oljeselskapet Lundin bekrefter utbygging av Alta/Gotha-feltet.

Transocean Leader på Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen

Lundin ønsker seg en rigg for å drive helårsboring.

Foto: Harald Pettersen/Statoil

Utbyggingsplanene ble bekreftet av COO i Lundin, Eirik-Sverre Jensen, under Leverandørindustriens Nordområdekonferanse 2015 i Narvik onsdag.

– Selv med dette er vi fortsatt i en letefase på Alta og Gohta. Vi skal bore tro-tre avgrensningsbrønner til, men parallelt med det skal vi starte feasibility-studier neste år, sier Jensen ifølge Petro.no.

– Dette betyr at vi skal engasjere kontraktører i hva slags konseptløsninger vi skal se nærmere på. Da snakker vi om enten rigg, FPSO eller noe annet som kan passe for en vanndybde på 300 meter, sier han til nettstedet.

Vil drive helårsboring

Gohta- og Alta-prospektene på Loppahøyden inneholder 350 millioner fat olje. Det er kort avstand til Statoils Johan Castberg-funn og 200 kilometer inn til Hammerfest.

– Vi jobber også med å finne ut hva slags offloading-system vi skal ha. Rørledning til land, shuttle-tanker-system inn til en terminal og så videre. Det er mange muligheter her, og vi skal gå bredt ut og se på alle alternativer. Deretter kommer konseptstudier, og det er da vi begynner å bruke de store pengene på studier. Når vi er i dette stadiet, ja, da mener vi alvor. Og så skal det bygges, sier Jensen til Petro.no

Tidsplanen er ikke spikret ennå, men Lundin har stor tro på prosjektet og jobber med å skaffe en rigg som kan drive helårsboring.

Opprørt over utbyggingsplanene

Natur og Ungdom i Finnmark er opprørt over utbyggingsplanene til Lundin. Leder Ella Marie Hætta Isaksen mener det meste av verdens kjente forekomster av olje, gass og kull må bli liggende om man skal ha håp om å nå politikernes klimamål, og for å unngå klimakatastrofe.

– Det er opprørende at selskaper som Lundin aggressivt leter etter mer olje, og stadig lenger nord. Oljeboring i Barentshavet er et mareritt uten like, et mareritt vi fort må våkne fra. Sannheten er at vi heller trenger satsing på fremtidsrettede og fornybare næringer, sier hun.