Hopp til innhold

Reaksjoner på sakskartet til Helse Nord-styret: – Får selvfølgelig med seg debatten

Styremedlemmene i Helse Nord skal orienteres om den brede debatten som foregår rundt omstillingsarbeidet til helseforetaket i Nord-Norge.

Dagens styremøte i Helse Nord på Jektefartsmuseet

Onsdag er det styremøte i Helse Nord, der debatten rundt omstillingsarbeidet står på sakskartet. Bildet er fra et tidligere styremøte.

Foto: Barbro Andersen / NRK

Onsdag er det styremøte i Helse Nord. Det vil handle mye om budsjettsprekk, bemanningskrise og for lang ventetid.

Men sakslisten er også preget av de mange reaksjonene som er kommet på forslagene til endringer i helse- og sykehustilbudet i landsdelen.

– Det gjør vi fordi vi ønsker å orientere styremedlemmene i Helse Nord om den brede debatten som foregår, både nasjonalt og i det nordnorske samfunnet, om disse endringsforslagene og omstillingen vi står i, sier kommunikasjonsdirektør, Skjalg Fjellheim.

Skjalg Fjellheim

Kommunikasjonsdirektør i Helse Nord, Skjalg Fjellheim, sier han var forberedt på at dette var en sak som kom til å vekke stort engasjement i hele Nord-Norge.

Foto: Simen Wingstad / NRK

Han poengterer at flere av styremedlemmene har hatt sine verv lenge og er nokså vant til at det stormer rundt enkeltsaker og omstillingsprosesser.

– I utgangspunktet er de beslutningene som skal tas, og de fremleggene styret skal ta stilling til, basert på faglighet. Det handler om å legge til rette for en best mulig spesialisthelsetjeneste for befolkningen i Nord-Norge, sier han.

– Så er det slik at både ansatte i Helse Nord og styremedlemmer leser aviser, ser på TV og lytter til radio. De får selvfølgelig med seg den debatten som foregår, uten at jeg skal si at noen blir preget eller farget av det.

Les også Helse Nord-omorganisering kan skape regjeringskrise

Ingvild Kjerkol

– Til syvende og sist det er et politisk spørsmål

I debatten om omstillingsprosessen har det vært et særlig fokus på sykehuset i Lofoten og en eventuell nedleggelse av akuttfunksjoner der.

– Er det aktuelt å droppe dette forslaget allerede for å få ro rundt saken?

– Nei, det er det for tidlig å si. Vi er nå i en fase hvor vi vurderer disse innspillene fra de ulike arbeidsgruppene som har vært i sving.

Rapportene fra arbeidsgruppene blir nå behandlet av administrasjonen i Helse Nord.

Dette skulle så bli behandlet av styret før jul, men ble utsatt til etter nyttår.

– Vi ser at det vil være behov for å gjøre ulike beregninger og analyser på den helhetlige planen. Det for å kvalitetssikre saken før den går til styret, sa administrerende direktør Marit Lind til NRK, etter at avgjørelsen om å utsette ble kjent.

Marit Lind er administrerende direktør i Helse Nord RHF.

Administrerende direktør i Helse Nord, Marit Lind.

Foto: Helse Nord

Les også Alle melder seg ut av partiet: – Nok er nok

Demonstrasjoner utenfor Gravdal sykehus 16 november.

– Til syvende og sist det er et politisk spørsmål

Etter at styret i Helse Nord har fått planen presentert, vil den sendes ut på høring i åtte uker for å samle innspill, før eventuelle endelige beslutninger blir tatt.

Fjellheim trekker frem at det er Helse- og omsorgsdepartementet, ved helseministeren, som formelt sett er eier av Helse Nord.

– Den endelige beslutningen ligger hos regjeringen i denne saken, og den skal etter planen tas i slutten av april 2024. Så til syvende og sist det er et politisk spørsmål hvordan dette skal bli og hva utfallet skal være, sier han.

Les også Trur bråket i Lofoten kan føre til regjeringskrise – slik svarar Vedum

Trygve Slagsvold Vedum er på sjukehuset i Gravdal i Lofoten. Han står i eit møterom framfor fleire sjukepleiarar og ser litt til venstre for kamera. I bakgrunn skimter ein blå fjell og kveldshimmel.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark