Spesialenheten har startet etterforskning av politiadvokat

Spesialenheten for politisaker etterforsker en politiadvokat i Troms. Bakgrunnen er en anmeldelse fra en av de to narkosiktede Tromsø-advokatene som politiet knytter til beslaget av 66 kilo amfetamin.

Politihuset i Tromsø, skilt

Ifølge påtaleleder Einar Sparboe Lysnes er det ikke uvanlig at tjenestemenn i Troms anmeldes til Spesialenheten.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

Etterforskningsleder i Spesialenheten for politisaker, Per Martin Utkilen, bekrefter at bakgrunnen for anmeldelsen er en uttalelse fra politiadvokaten i lokalpressen.

– Vi mottok anmeldelsen i midten av oktober og skal etterforske saken. Vi etterforsker om hvorvidt det som ble sagt var en tjenestefeil, med utgangspunkt i at opptreden kan være klanderverdig, sier Utkilen til NRK.

Knyttes til 66 kilo amfetamin

Politiet har etterforsket det som omtales som Nord-Norges største narkotikasak med full styrke siden de i fjor høst beslagla 66 kilo amfetamin på et hotellrom i Tromsø.

Troms-politiet mener beslaget kan knyttes til et stort, internasjonalt nettverk for distribusjon av amfetamin.

Til sammen åtte personer, deriblant to profilerte Tromsø-advokater, er siktet.

Les også:

Påtaleleder Einar Sparboe Lysnes i Troms politidistrikt opplyser at siktelsene for de åtte ikke har endret seg i løpet av etterforskningen, som nå nærmer seg slutten.

Flere av de siktede skal ifølge påtalelederen ha erkjent skyld i forhold til siktelsene. Deriblant en av de to advokatene. Han har erkjent befatning med 1,9 kilo amfetamin. Han er også siktet for bedrageri, men nekter straffskyld.

Mannen var inntil nylig partner i et advokatfirma i Tromsø, men etter pågripelsen i juni avviklet han praksisen sin.

Kritiserte politiet – og fikk svar

Etter løslatelsen i august gikk han ut i lokale medier og kritiserte politiet fordi han fikk hjertesvikt under varetektsperioden på drøye to måneder. Han mente politiet ikke burde ha begjært ham videre fengslet, og hevdet han er påført uopprettelig skade som følge av det.

Politiet avviste kritikken, og følgende sitat fra avisen iTromsø skal ifølge Nordlys være gjengitt i anmeldelsen til Spesialenheten:

«Jeg er ikke lege, og jeg kan ikke forklare at siktede i en alder under 50 år har fått slike helsemessige problemer. Det har kanskje noe med hans livsførsel å gjøre».

I anmeldelsen viser siktede til at han hadde fått en alvorlig hjertefeil/hjertesvikt grunnet manglende medisinsk behandling og ikke grunnet hans «livsførsel».

NRK har vært i kontakt med politiadvokaten, som ikke ønsker å kommentere anklagene mot ham. I en mail til NRK kommenterer hans overordnede, påtaleleder Einar Sparboe Lysnes, anmeldelsen slik:

«Det er ikke uvanlig at våre tjenestemenn anmeldes til Spesialenheten, som normalt vil gjennomføre en etterforskning. Som ellers i disse sakene har politidistriktet ingen kommentarer til selve anklagen, og henviser til Spesialenheten som rette vedkommende for etterforskningen».

Det har så langt ikke lyktes NRK å få en kommentar fra den narkosiktede Tromsømannen og hans advokat Jan Christian Kvanvik.